Daniil Medvedev
NOS SportAangepast

Medvedev bezorgt Wawrinka nieuwe Wimbledon-domper

Daniil Medvedev heeft voor de eerste grote verrassing op Wimbledon gezorgd. De Rus sloeg in de eerste ronde de als vijfde geplaatste Stan Wawrinka uit het grandslamtoernooi: 6-4, 3-6, 6-4, 6-1.

De 21-jarige Moskoviet bewees al goed op gras uit de voeten te kunnen door vorige week in Eastbourne tot de laatste vier te geraken. In de halve finales bleek Novak Djokovic nog een maatje te groot. Eerder in dat toernooi had Medvedev Robin Haase dwarsgezeten, net als kort daarvoor in Rosmalen. Tegen Wawrinka had de nummer 49 van de wereld die goede vorm nog steeds te pakken.

Wawrinka, die de Australian Open (2014), Roland Garros (2015) en de US Open (2016) op zijn palmares heeft staan maar nu op Wimbledon al voor de zesde keer in de eerste ronde onderuit is gegaan, kwam daarentegen niet toe aan zijn beste tennis. De 32-jarige Zwitser werd gehinderd door een onwillige linkerknie, die bij elke pauze in ijs gedompeld werd.

Het maakte de blijdschap er bij Medvedev niet minder om. Het was zijn eerste overwinning op grandslamniveau. Bij de Australian Open en op Roland Garros had hij de eerste schifting niet weten te overleven.

Murray soepel door

Andy Murray heeft de eerste horde op Wimbledon soepel genomen. De aanvoerder van de wereldranglijst won met 6-1, 6-4, 6-2 van de Kazach Aleksandr Boeblik, de mondiale nummer 135.

De 20-jarige Boeblik, die als 'lucky loser' zijn Wimbledondebuut mocht maken, kreeg al in de eerste game na een dubbele fout van Murray twee breakpoints, maar de Britse toernooiwinnaar van 2013 en 2016 kwam met de schrik vrij en kende in het vervolg nog maar sporadisch problemen.

Andy Murray

Boeblik dwong in zijn derde grandslampartij - hij haalde begin dit jaar de tweede ronde in Australië - bewondering af met zijn aanvalslust en scherpe services. Die speelstijl leverde de Kazach 33 winners en 15 aces op, maar bracht ook risico's met zich mee, getuige zijn 35 onnodige fouten en 12 dubbele fouten.

De overwinning bleef dan ook ver buiten bereik tegen Murray, die geen last leek te hebben van de heupblessure die hem in de aanloop naar Wimbledon parten speelde. "Als je op dit evenement de baan op komt, maakt dat de nodige adrenaline los. Dat helpt wel tegen de pijntjes. Ik heb er niet echt last van gehad."

Ook geen problemen voor Nadal

Rafael Nadal, net als Murray in het bezit van twee Wimbledontitels (2008 en 2010), had het evenmin lastig. Drie weken na zijn superieure optreden op Roland Garros, waar hij zijn tiende titel veroverde, won de nummer twee van de wereld met 6-1, 6-3, 6-2 van John Millman (ATP-137).

De Spanjaard had weinig te duchten van de Australiër, die vorig jaar nog tot de derde ronde reikte. Nadal werd weliswaar zowel in de tweede als in de derde set een keer gebroken, maar steeds gebeurde dat als hij al een break voor stond.

Millman, die de eerste vijf maanden van het jaar miste door een kuitblessure, dwong Nadal wel tot een aantal fraaie rally's. De langste telde 34 slagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl