NOS NieuwsAangepast

Primeur Amsterdam met aparte opvang voor overlastgevende asielzoekers

In Amsterdam komt een aparte opvang voor overlastgevende asielzoekers. Het is de eerste aparte huisvesting voor asielzoekers die bijvoorbeeld homo's discrimineren, agressief zijn of zich niet aan de huisregels houden.

Het college van B&W in Amsterdam heeft ingestemd met de komst van de zogenoemde Extra Begeleidings- en Toezichtlocatie (EBTL) in de vroegere jeugdgevangenis Amsterbaken op de Transformatorweg. Waarschijnlijk gaat hij in het najaar open en blijft hij twee jaar bestaan, staat in een brief aan de gemeenteraad.

Het COA wil twee of drie van dit soort locaties openen voor lastige asielzoekers. Per locatie worden maximaal vijftig mensen opgevangen, met strengere huisregels en sobere omstandigheden.

Geen criminelen

Door overlastgevende mensen apart te zetten, hoopt het COA dat het veiliger wordt voor iedereen in gewone asielzoekerscentra. Het COA bepaalt wie in aanmerking komt voor de EBTL. De gemeente benadrukt dat het niet gaat om mensen met ernstige psychische problemen of veroordeelde criminelen.

Staatssecretaris Dijkhoff schrijft aan de Kamer dat het de bedoeling is dat de bewoners hun verblijf in de EBTL als een strafmaatregel ervaren, maar dat er tegelijkertijd wordt gewerkt aan hun gedrag. "De bewoners zijn verplicht om een intensief dagprogramma te volgen dat zich richt op inzicht in eigen handelen, en het bijstellen hiervan", schrijft Dijkhoff.

Geen zakgeld

De bewoners mogen ook niet gaan en staan waar ze willen en krijgen geen zakgeld. De precieze regels moeten nog worden vastgesteld. Als een asielzoeker zich beter gedraagt, kan hij terug naar een gewoon asielzoekerscentrum.

De politie zal extra mensen inzetten om de omgeving van de EBTL veilig te houden. De gemeente gaat ook overleg voeren met omwonenden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl