Windows 10
NOS NieuwsAangepast

India wil grote korting op Windows 10 na ransomware-aanvallen

India wil dat Microsoft bezitters van een Windows-pc een grote eenmalige korting geeft op een update naar Windows 10. Het gaat om tientallen miljoenen computers in India die nog niet op de nieuwste versie van Microsofts besturingssysteem draaien.

De gesprekken tussen India en Microsoft zijn begonnen na de ransomware-aanval in mei. Toen veroorzaakte 'Wannacry' wereldwijd veel problemen. Die aanval leidde onder meer tot problemen bij een energiecentrale in het westen van India. De aanval van vorige week verstoorde het werk bij haventerminals.

Principe-akkoord

India's coördinator voor internetveiligheid, Gulshan Rai, zegt tegen Reuters dat er een principe-akkoord is. Microsoft wilde dat tegenover het persbureau niet bevestigen. Windows 10 kwam in juli 2015 uit, het besturingssysteem was toen een jaar lang gratis te downloaden. Dit deed Microsoft zodat veel mensen werden verleid om snel te updaten. Daarnaast heeft het bedrijf inmiddels andere belangrijke inkomstenbronnen.

Als de deal doorgaat, zouden Indiase gebruikers mogelijk in plaats van 124 maar 31 dollar betalen. Daarmee gaat het dus om een fikse korting op het besturingssysteem, met een waarde van ongeveer 1,55 miljard dollar. Het zou tegelijkertijd betekenen dat Microsoft 4,65 miljard dollar misloopt.

Een laptop met de Wannacry-ransomware

"Het gaat om een eenmalige aanbieding", zegt Rai tegen Reuters. "Die is bedoeld voor heel het land." Er zijn zo'n 57 miljoen computers in India, 96 procent daarvan draait volgens onderzoek op Windows. Dat zijn 54,7 miljoen computers. Een klein gedeelte is al overgezet naar Windows 10.

India populair bij hackers

Volgens The New York Times gebruiken hackers steeds vaker landen als India om nieuwe malafide software te testen. "Beveiligingsonderzoekers ontdekken steeds vaker de nieuwste en meest creatieve en daarmee in potentie gevaarlijkste varianten van cyberaanvallen buiten de westerse wereld."

Dergelijke landen zijn interessant omdat mensen en bedrijven in hoog tempo online komen, maar er vaak niet goed wordt gekeken naar computerbeveiliging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl