De studio van Al Jazeera in Qatar
NOS NieuwsAangepast

'Belegerd' Al Jazeera knokt voor voortbestaan

Al Jazeera, het internationale medianetwerk met een hoofdkantoor in Qatar, vecht voor zijn voortbestaan. Op de Al Jazeera-website staat sinds vanochtend een oproep om de persvrijheid te respecteren en Qatar niet langer onder druk te zetten om Al Jazeera het zwijgen op te leggen. Juist dat laatste is een van de belangrijkste eisen van de buurlanden aan het adres van de omstreden oliestaat.

De hoofdredactie van Al Jazeera eist dat de journalisten hun werk in vrijheid kunnen doen en niet als misdadigers worden behandeld. "Elke oproep om onze nieuwskanalen te sluiten of de toegang ertoe te blokkeren is een poging om de vrijheid van meningsuiting te onderdrukken en het recht op informatie de kop in te drukken."

Doorn in het oog

Al Jazeera is vooral sinds de Arabische Lente, de roep om hervormingen in de Arabische wereld, een doorn in het oog van de Arabische heersers. De vier landen die Qatar uit onvrede over de koers van de emir een maand geleden in de ban deden, eisen dan ook dat de zender op zwart gaat.

Daarnaast hebben ze nog een lijst van eisen op tafel gelegd om Qatar, dat in hun ogen sympathiseert met islamisten en met Iran, te dwingen zijn koers bij te stellen.

Al Jazeera ziet zichzelf als een kampioen van meningsvrijheid, omdat het als eerste grote zender in de Arabische wereld verzetsgroepen, die tegen de autoriteiten in het geweer kwamen, aan het woord liet. In een open brief aan de wereld benadrukt de hoofdredactie dat de zender onafhankelijk verslag deed van de Arabische Lente, en dat zoiets niet betekent dat Al Jazeera de Arabische Lente in het leven heeft geroepen.

De emir betaalde

Al Jazeera wordt gefinancierd door de emir van Qatar, en ook analisten in het Westen denken dat de zender de koers van Qatar uitdraagt in haar berichtgeving. Zo zou de koers van de Arabischtalige redactie en zender pro-soennitisch zijn, met een milde benadering van de islamistische Moslimbroederschap en Islamitische Staat.

Saudi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte hebben de vestigingen van Al Jazeera in hun landen al enige tijd geleden gesloten en de uitzendingen worden geblokkeerd. In andere Arabische landen is Al Jazeera nog wel te volgen, en de minder bekritiseerde Engelstalige uitzendingen zijn in meer dan honderd landen te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl