Pakistan showt de Shaheen II raket, die kan worden uitgerust met kernkoppen
NOS NieuwsAangepast

Wereldwijd minder, maar wel dure moderne kernwapens

Wereldwijd neemt het aantal kernwapens heel langzaam af, en wordt er veel geld gepompt in de modernisering van dit wapentuig. Dat schrijft het Zweedse Instituut voor Vredesonderzoek SIPRI in een rapport over de trends en ontwikkelingen in de nucleaire arsenalen in de wereld.

Rusland en de VS, samen goed voor 93 procent van alle nucleaire wapens, zijn hun kernarsenaal aan het afbouwen, zoals afgesproken in een aantal START-verdragen. Maar die afname is traag, stelt het SIPRI vast, en getuige de grote investeringen in de modernisering van kernwapens zijn ze niet van plan er binnen afzienbare tijd afscheid van te nemen.

Zo is de VS van plan om tussen nu en 2026 400 miljard dollar te steken in modernere kernwapens. De vorige Amerikaanse president, Barack Obama, zette deze koers al uit. Ook Rusland heeft omvangrijker investeringen aangekondigd.

Negen kernmachten

Wereldwijd zijn er negen landen die beschikken over kernwapens: naast de VS en Rusland zijn dat Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, China, India, Pakistan, Israël en Noord-Korea.

De verdeling van kernwapens over de wereld

Samen bezitten ze ongeveer 14.935 kernkoppen, 460 minder dan een jaar geleden. Noord-Korea valt hier buiten, het SIPRI schat dat dit geïsoleerde land voldoende nucleair materiaal bezit voor zo'n tien tot twintig kernkoppen.

Ook China heeft voor de lange termijn geld gereserveerd voor een moderner nucleair arsenaal. Aartsvijanden India en Pakistan breiden hun voorraad kernkoppen uit, en investeren beide in rakettechnologie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl