Het profiel van etappe 3, een rit van Verviers naar Longwy
NOS WielrennenAangepast

Etappe 3: favorieten moeten scherp zijn op lastige slotklim

Het wordt oppassen geblazen in Longwy, waar vanmiddag na 212,5 kilometer de derde etappe van de Tour finisht. De laatste anderhalve kilometer gaan gemeen bergop, met een maximaal stijgingspercentage van elf.

Met zo'n finale zijn er verschillende scenario's denkbaar. Volgens verslaggever Gio Lippens kan Peter Sagan winnen, maar Robert Gesink ook. Of misschien wel geletruidrager Geraint Thomas.

Het spektakel zit waarschijnlijk aan het einde van de etappe. Hoe ziet de aanloop naar de finale eruit?

"Ik verwacht een gebruikelijke aanval van een paar renners, die vooral voor de bolletjestrui gaan. Er liggen meer punten klaar dan vandaag. Toch denk ik dat een compleet peloton aan de laatste twee, drie kilometer gaat beginnen."

Dylan van Baarle zei gisteren al dat hij mee wil zitten. Maakt hij kans op de zege?

"Het is het soort etappe dat Van Baarle goed ligt, maar het is eigenlijk te vroeg in de Tour voor een geslaagde vlucht. Vaak zie je toch pas in de tweede week dat een kopgroep echt ruimte krijgt."

"Maar als er minstens vijf renners in de aanval gaan en de achtervolging in het peloton komt niet goed op gang, kan de kopgroep met deze finale wel wegblijven."

Van Baarle: ik heb een vrije rol dit jaar

Wat voor type renner zie jij vandaag winnen?

"Je moet denken aan renners als Philip Gilbert, Peter Sagan, Michael Matthews of Michal Kwiatkowski. Het is een echte Ardennen-aankomst, deze renners kunnen goed bergop sprinten. Maar ik geef geletruidrager Geraint Thomas ook wel een kans, hij kan heel goed volle bak doorknallen."

Moeten de klassementsrenners zich nog zorgen maken?

"Nee, er zullen geen grote tijdsverschillen ontstaan, daar is de klim niet lang genoeg voor. Maar aan de andere kant: de favorieten kunnen wel proberen een paar seconden te pakken. Daar is zo'n aankomst ideaal voor."

Er staat al een groot aantal renners op een halve minuut van Froome, dus waarom niet?

"Precies, want als het niet lukt, kost dat niks. Ze zullen niet veel last hebben van die korte inspanning. Bovendien is de etappe van morgen weer erg vlak, dus ze hebben alle tijd om te herstellen."

Wie wint er in Longwy? Jan Janssen tipt Peter Sagan

Chris Froome ging gisteren onderuit, maakt dat hem kwetsbaar?

"Ja, dat denk ik wel. Want ook al heeft hij geen serieuze fysieke schade opgelopen, zo'n valpartij doet altijd iets met een lichaam. Vorig jaar ging Alberto Contador onderuit bij een stoeprandje, net zoals Froome gisteren. Die was daarna nog een paar dagen aan het kwakkelen en stapte toen af."

"Ik weet niet of Froome er net zo slecht aan toe is als Contador toen, maar het zou me niet verbazen als de anderen hem proberen aan te vallen."

Is het ook niet stiekem een aankomst voor Robert Gesink?

"Ja, ook hij kan het afmaken op die slotklim. Bauke Mollema trouwens ook, maar ik denk dat Mollema toch vooral bij zijn kopman Alberto Contador in de buurt moet blijven."

De Touruitzendingen van maandag

Tijd Programma Waar?
14.00 uur Radio Tour de France NPO Radio 1
14.10 uur Etappe 3: Verviers-Luik  NPO 1 en NOS.nl
19.26 uur Tourjournaal NPO 3 en NOS.nl
21.26 uur De Avondetappe: NPO 1 en NOS.nl
Thomas Dekker, Marijn de Vries en Danny Nelissen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl