De skyline van Doha, de hoofdstad van Qatar
NOS NieuwsAangepast

Qatar krijgt 48 uur extra tijd voor reactie op boycot

De vier Arabische landen die Qatar sinds een maand boycotten, hebben de deadline voor een reactie met 48 uur opgeschoven. Het ultimatum liep eigenlijk vannacht af.

Het uitstel kwam er na een verzoek daartoe van de emir van Koeweit. Die doet een bemiddelingspoging in het conflict.

Saudi-Arabië, Egypte, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten hebben de diplomatieke betrekkingen met Qatar verbroken omdat het land islamistische militanten en Iran zou steunen.

Qatar houdt poot stijf

De boycot duurt al bijna een maand. Directe aanleiding voor het verbreken van de banden was een uitspraak die de emir van Qatar zou hebben gedaan. Hij zou Iran een islamitische macht "die niet kan worden genegeerd" hebben genoemd. De meeste andere landen op en rond het Arabische schiereiland zien Iran als grootste vijand.

Het 'buitenbeentje' Qatar stond al jaren op gespannen voet met de andere landen. Begin juni escaleerde hun sudderende ruzie.

Tien dagen geleden hebben de landen een lijst opgesteld met dertien eisen. Ze willen onder meer dat Qatar de banden verbreekt met extremistische en terroristische organisaties, de financiering stopzet van Al Jazeera en het contact met Iran op een lager pitje zet.

Geen gehoor

Het staatspersbureau van Koeweit zegt dat Qatar inmiddels heeft gereageerd op de eisen. Wat die reactie is, meldt het persbureau niet. Algemeen wordt aangenomen dat Qatar er geen gehoor aan zal geven.

Gisteren zei Egypte dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de vier landen elkaar woensdag zullen ontmoeten in Caïro om over de kwestie te praten. Meer bijzonderheden werden niet gegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl