NOS NieuwsAangepast

Egyptische rechter spreekt twintig doodvonnissen uit

Een rechtbank in Egypte heeft twintig mannen ter dood veroordeeld voor het doden van politieagenten in augustus 2013. Twee jaar geleden werden in dezelfde zaak 186 doodvonnissen uitgesproken. In hoger beroep werd bepaald dat een andere rechtbank de zaak van 156 verdachten opnieuw moest beoordelen.

Behalve de twintig doodvonnissen legden de rechters nu tachtig keer levenslang op en 34 keer vijftien jaar gevangenisstraf. De anderen hebben waarschijnlijk lichtere straffen gekregen.

Op 14 augustus 2013 werd het politiebureau in Kerdasa in brand geschoten door groepen gewapende mannen. Zeker tien politieagenten kwamen daarbij om het leven. Enkele uren daarvoor had het Egyptische leger, kort na de afzetting van president Morsi van de Moslimbroederschap, honderden demonstranten gedood.

Doodvonnissen worden in Egypte lang niet altijd voltrokken. Voor de bekrachtiging van een doodvonnis is de toestemming vereist van de hoogste geestelijke in het land, de grootmoefti, wat in de regel ook gebeurt. De president kan dan nog gratie verlenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl