Politieagenten in Diyarbakir
NOS NieuwsAangepast

Politici van partij Erdogan vermoord in Oost-Turkije

In twee provincies in het oosten van Turkije zijn dit weekend politici van de regerende AK-partij doodgeschoten. Volgens de Turkse autoriteiten zijn de moorden het werk van de PKK, de Koerdische militante beweging die al tientallen jaren een gewapende strijd voert in de regio.

Een van de slachtoffers was vicevoorzitter van een AKP-afdeling in de provincie Diyarbakir. Hij werd in de nacht van vrijdag op zaterdag doodgeschoten voor zijn huis.

Het andere slachtoffer, vicevoorzitter van een afdeling in Van, werd gisteravond laat dood aangetroffen. Gewapende mannen zouden hem van huis hebben meegenomen en hem in de buurt hebben doodgeschoten.

De Turkse minister Albayrak van Energie schrijft op Twitter dat beide politici zijn vermoord door terroristen van de PKK. Die organisatie heeft er nog niets over gezegd, maar heeft in het verleden geregeld zulke aanslagen gepleegd.

De PKK nam in 1984 de wapens op tegen de Turkse staat. Sindsdien heeft de strijd naar schatting meer dan 40.000 levens geëist, voornamelijk Koerden. Twee jaar geleden laaide de strijd weer op, nadat twee jaar lang een wapenstilstand had gegolden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl