Het profiel van etappe 2, een rit van Düsseldorf naar Luik
NOS WielrennenAangepast

Etappe 2: een massasprint in Luik lijkt onvermijdelijk

Slechts twee côtes van de vierde categorie moeten de renners over in de etappe van Düsseldorf naar Luik (203,5 km). Het peloton rijdt na een rondje door Düsseldorf in een vrijwel rechte lijn naar Luik. Na de vele glijpartijen van gisteren zullen de renners dat niet erg vinden.

Twintig kilometer voor de streep ligt de top van de tweede heuvel, maar een massasprint is onvermijdelijk, verwacht oud-renner Henk Lubberding, die zelf in 1980 won in Luik.

Wordt het een klassieke sprint-etappe?

"Ja, ik denk dat het een saaie dag wordt. De kleinere ploegen zullen in de aanval gaan om publiciteit te krijgen. De sprintersploegen gaan de wedstrijd controleren voor de massasprint."

Zit de schrik nog in het peloton na de valpartijen van gisteren?

"De renners die niet gevallen zijn, hebben nergens last van. Maar als je een schrikmomentje hebt gehad, neem je dat misschien wel mee."

Geldt dat ook voor Dylan Groenewegen, die schoof ook onderuit?

"Als hij er niks aan over gehouden heeft, verwacht ik van niet. Als een sprinter de streep ziet, gaat hij vol voor de winst. Ik ken geen enkele sprinter die zich laat afschrikken als hij een etappe kan winnen."

1980: Henk Lubberding soleert naar zege in Luik

Hoe belangrijk is deze dag voor de sprinters?

"Alle topsprinters willen zich laten zien, het wordt een beetje aftasten. Dit wordt de eerste sprint in het gedrang, in de Tour gaat het er anders aan toe dan in een andere koers. Het is de vraag wie daar het beste mee om kan gaan."

Wie zie jij vandaag winnen?

"Ik ga voor Marcel Kittel, hij is in een normale sprint als iedereen rechtdoor rijdt de snelste. Maar ja, in de Tour gaat het vaak niet zo netjes rechtdoor."

Herman van der Zandt en route: toprenners met de voornaam Rik

Team Sky heeft het geel al in handen. Denk je dat ze die trui niet liever kwijtraken?

"Ze kunnen hem vandaag haast niet kwijtraken, zelfs als ze hem niet echt willen verdedigen. De sprintersploegen zullen de kopgroep namelijk altijd terug willen pakken dus er zal geen kopgroep vooruit blijven."

De uitzendingen van zondag

Tijd Programma Waar?
11.55 uur Etappe 2: Düsseldorf-Luik NPO 1 en NOS.nl
14.00 uur Radio Tour de France NPO Radio 1
19.00 uur Studio Sport met samenvatting etappe NPO 3 en NOS.nl
21.16 uur De Avondetappe NPO 1 en NOS.nl
met Jan Janssen, Stef Clement en Thijs Zonneveld
22.17 uur Andere Tijden Sport: Hennie Kuiper NPO 1 en NOS.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl