Clinton passeert de kist van Kohl
NOS NieuwsAangepast

Clinton emotioneel over Kohl: je hebt iets heel goeds gedaan met je leven

Oud-president Bill Clinton van de Verenigde Staten was een van de wereldleiders die een bijzondere band hadden met de twee weken geleden overleden Duitse bondskanselier Kohl. "Je hebt het goed gedaan", zei Clinton in een emotionele toespraak tijdens de afscheidsdienst voor Kohl.

Kohl kreeg in 1999 van toenmalig president Clinton de hoogste Amerikaanse onderscheiding voor burgers die door de president gegeven kan worden, de Presidential Medal of Freedom. Hij herhaalde toen de beroemde woorden van president Kennedy bij de Berlijnse muur: "Ich bin ein Berliner." Clinton klopte Kohl toen op de schouders en omhelsde hem. "Du bist ein Amerikaner", zei hij daarbij.

Kohl en Clinton omhelzen elkaar in 1999

Clinton prees Kohl voor zijn werk. "Omdat hij een wereld wilde waarin niemand domineerde. Een wereld waarin samenwerking beter was dan een conflict. Een wereld waarin groepen betere beslissingen maken dan dictators alleen."

Geschenk

Bill Clinton, die bekendstond om zijn grote liefde voor eten, haalde ook persoonlijke herinneringen aan Kohl op. "Volgens Hillary mocht ik hem zo graag, omdat hij de enige was die meer van eten hield dan ik."

De oud-president barstte aan het einde van zijn toespraak bijna in tranen uit. "Het grootste geschenk dat je ons hebt nagelaten, is de les dat wat het meeste telt in het leven, is wat we aan onze kinderen nalaten. Vrijheid, vrede en veiligheid. De kans voor ze om eigen dromen na te jagen en te geloven dat ze iets heel groots kunnen doen. Je hebt iets heel erg goeds gedaan met je leven en iedereen die dat met je mocht delen, hield om die reden van je. Dank je wel. Slaap zacht, mijn vriend."

Clinton over Kohl: Je hebt echt iets goeds gedaan met je leven

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl