Marcus Willis (l) en Roger Federer
NOS Sport

Wimbledon-held Willis keert terug in een bijrol

Marcus Willis maakt ook dit jaar zijn opwachting op Wimbledon, dat maandag begint. Maar zijn sprookjesverhaal van vorig jaar zal de wat gezette Brit niet overtreffen. Hij komt in Londen alleen in het dubbelspel uit.

Als nummer 772 van de wereld sloeg Willis zich vorig jaar door twee kwalificatietoernooien om in het hoofdtoernooi van Wimbledon ook nog een rondje te winnen. Op het Centre Court maakte Roger Federer een einde aan de opmars van de Britse amateur, die had overwogen een baan te accepteren als tennistrainer in Amerika.

Cultheld

Willis veranderde in Engeland in een cultheld die onder grote belangstelling clubcompetitie speelt, clinics geeft en tennisparken opent. Op de ATP Tour liet hij zich amper meer zien. Hij speelde slechts tien kleine toernooien. Daarvan won hij er eentje. Willis had andere dingen aan zijn hoofd dan tennis.

'Will Bomb' ging namelijk trouwen en werd voor het eerst in zijn leven vader. Het kindje werd vorig jaar verwekt tijdens Wimbledon. Daarnaast hield een hernia hem ook enige tijd van de tennisbaan. Het weerhield hem er uiteindelijk niet van zijn sport te blijven beoefenen, serieuzer dan voorheen.

"Ik zal altijd wel wat gezet zijn, maar ik ben zeven procent van mijn lichaamsvet kwijtgeraakt", liet hij weten aan de Daily Mail. "Vroeger werd ik uitgemaakt voor Wally Walrus, nu ben ik aardig in vorm."

De huidige nummer 374 van de wereldranglijst was als junior een grote belofte. Hij leefde echter niet als een prof en werd uit de Britse selectie gezet. Op eigen houtje ging het van kwaad tot erger.

"Ik had geen geld en voelde me slecht. Ik dronk en at veel te veel. Ik was een puinhoop. Er is een beschamende video van me waar ik op de baan frisdrank drink, een chocoladereep eet en ook nog mijn duim omhoog steek naar de camera."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Na Wimbledon vorig jaar kreeg Willis een doos chocoladerepen opgestuurd van hetzelfde merk als in de video, maar die staat nog steeds in de garage. Hij heeft de doos nooit opengemaakt: Willis probeert immers als een echte prof te leven.

Wildcard

Dat hij kan tennissen bleek afgelopen week weer. Willis had gehoopt dat Wimbledon hem een wildcard zou geven voor het hoofdtoernooi, maar het werd er één voor het kwalificatietoernooi in Roehampton. Daar boekte hij twee knappe zeges, maar in de beslissende ronde verloor hij van Illja Martsjenko, de nummer 117 van de wereld.

Willis' commentaar na afloop op Twitter was kort maar krachtig: "Balen".

Toch zal de cultheld op Wimbledon in actie komen, want hij kreeg nog een wildcard. Samen met zijn 18-jarige landgenoot Jay Clarke mag hij meedoen aan het herendubbelspel.

In Engeland blijft Willis nog altijd aan populariteit winnen en ook onder de spelers geniet de Brit veel aandacht. Andy Murray en Roger Federer noemden zijn verhaal al goed voor de sport. En ook staat hij dit jaar niet tegen de toppers op het Centre Court, een ding is duidelijk: als Willis op Wimbledon komt, dan gebeurt er wat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl