Het gebouw van de AIVD in Zoetermeer
NOS NieuwsAangepast

'Gearresteerde Rif-activist was tipgever van AIVD'

De Marokkaans-Nederlandse activist Saïd Chaâou heeft in 2015 de AIVD getipt over informanten van de Marokkaanse geheime dienst die in Nederland actief waren. Dat schrijft NRC.

Bronnen van de krant zeggen dat de AIVD de namenlijst die Chaâou aan de dienst doorspeelde, heel serieus nam. De inlichtingendienst heeft volgens NRC minstens één imam ondervraagd over zijn contacten met de Marokkaanse geheime dienst.

Binnen de AIVD zou wel twijfel bestaan over de status van de personen op de lijst. Het zijn niet alleen imams, maar ook journalisten, mensen die bij de politie werken en vrijwilligers bij verenigingen.

Ze worden volgens de NRC niet als 'echte' spionnen beschouwd, maar zouden ooit contact hebben gehad met de Marokkaanse geheime dienst, met of zonder hun medeweten.

Aangehouden

Donderdag werd Chaâou aangehouden. Marokko beschuldigt hem van drugshandel en wil dat Nederland hem uitlevert. Op de achtergrond spelen ook zijn politieke activiteiten.

Chaâou was parlementariër in Marokko en zet zich al jaren in voor onafhankelijkheid van de Rif-regio, wat in Marokko zeer gevoelig ligt.

Eigen belang

NRC schrijft dat Chaâou politiek belang zou hebben bij het naar buiten brengen van de documenten. Een dag voordat Marokko zijn ambassadeur terugriep uit Nederland, dreigde hij via Facebook nieuwe informatie te openbaren. Die zou gaan over de betrokkenheid van hooggeplaatste Marokkanen bij de moord op vijf jongeren in het Rifgebied.

Zijn advocaten zeggen in de krant dat Chaâou niet wil reageren op de zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl