Fysiotherapeut Flora Strookappe bevestigt de activiteitenmeter bij mevrouw Kranenburg-Hensen
NOS NieuwsAangepast

Enkelband voor 65-plussers in Ede: 'Hup, aan de wandel'

"Het is bijna een wedstrijd geworden om zo veel mogelijk te bewegen", zegt verpleegkundige Celina Paans. Ze werkt op de ouderenafdeling van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, waar kortgeleden de enkelband is geïntroduceerd. Niet voor gedetineerden die een straf uitzitten, maar voor 65-plussers die te weinig bewegen.

De beweegmeter moet daar verandering in brengen, schreef Trouw vanochtend. De enkelband is sinds een paar weken beschikbaar voor patiënten. Het ziekenhuis is daarmee het eerste dat met een enkelband registreert hoeveel minuten een patiënt per dag beweegt.

"Sommigen zetten niet meer dan een paar stappen op een dag", zegt Soraya Mosterd, geriatrisch fysiotherapeut in het Edese ziekenhuis. "We wisten nooit precies hoeveel mensen bewogen, dus we konden mensen er ook niet op wijzen dat ze meer moesten bewegen."

Onderzoek bracht daar verandering in. Hieruit bleek dat oudere patiënten gemiddeld slechts 160 meter lopen per dag. Dat is te weinig.

Sommigen denken dat het een wedstrijdje is en proberen daarom zoveel mogelijk te bewegen.

Celina Paans

Op de afdeling van de Gelderse Vallei waar Paans werkt, liggen veel patiënten met dementie of mensen met een cognitieve achterstand. "Niet iedereen herinnert zich altijd waarom ze zo'n enkelband om hebben. Maar sommigen denken dat het een wedstrijdje is en proberen zo veel mogelijk te bewegen", lacht ze. "Daar spelen we graag op in. De eerste beker is al uitgereikt."

Fysiotherapeut Flora Strookappe bespreekt de resultaten van de meting met mevrouw Kranenburg-Hensen

"Het was voor ons echt een eyeopener dat ouderen zo weinig bewegen", zegt geriater André Janse. "We wisten dat ouderen veel in bed liggen, maar zo veel? Dat moet echt veranderen, want weinig bewegen komt de conditie niet ten goede. Vooral mensen van boven de 65 jaar verliezen spiermassa. Al na een week in bed gaan kilo's spiermassa verloren. Het duurt tot acht maanden voordat dat is hersteld. Bij de helft komt de oude conditie helemaal niet meer terug."

Paans kan vanaf de linnenkamer op een speciale computer live meekijken hoeveel iedere patiënt beweegt. Ze stimuleert mensen af en toe uit bed te gaan, bijvoorbeeld om koffie te halen, een rondje te lopen of de krant te lezen in een gemeenschappelijke ruimte.

Het belangrijkste is volgens geriater Janse dat mensen het nut van bewegen gaan inzien en dat er bewustwording wordt gecreëerd. Bij artsen, verpleegkundigen, patiënten, maar ook bij familie. Zodat patiënten zodra ze weer thuis zijn, blijven bewegen. "We willen ervoor zorgen dat een patiënt er op de lange termijn ook iets aan heeft."

"Het geeft veel inzichten", legt Janse uit. "Ook inzichten waar we in eerste instantie helemaal geen rekening mee hadden gehouden. Zo was er een patiënt die 's nachts juist veel te veel bewoog, ongeveer twee uur. Die was verward en bleek 's nachts aan de wandel te gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl