Studenten verdienen goud geld als zzp'ers in de horeca
Jongeren die in de grote steden in de horeca werken, schrijven zich massaal in als zzp'er of freelancer. Op die manier verdienen ze bijna twee keer zo veel als leeftijdgenoten die via een uitzendbureau werken of in vaste dienst zijn. Dat leidt weleens tot scheve gezichten.
Vakbond FNV reageert met gemengde gevoelens. "Het is op zichzelf een legale constructie en het kan ook werken voor horecazaken die altijd een deel flexibele krachten nodig hebben, maar tegelijkertijd is er ook veel verwarring op de werkvloer over de lonen", zegt Bea van den Bosch van FNV Horeca. "Er is al drie jaar geen horeca-cao, iedereen doet maar wat. Het wordt tijd dat mensen in dienst goed betaald worden."
De jonge zzp'ers regelen dat nu zelf. Zij profiteren ervan dat ze tot 24.000 euro per jaar mogen verdienen zonder inkomstenbelasting te betalen. In de horeca werken veel jongeren die het als bijbaantje hebben. Die blijven bijna allemaal onder die 24.000 euro per jaar. Dus het brutoloon dat ze uitbetaald krijgen, steken zij netto in hun zak. Soms krijgen ze ook nog de afgedragen btw terug.
Het gaat als een lopend vuurtje.
"Ik verdien soms zo'n 18 euro per uur", zegt de 23-jarige student Haye Marks uit Amsterdam. "In een paar weken heb ik een skivakantie bij elkaar. Collega's die geen zzp'er zijn, krijgen vaak maar een tientje. Ik praat er eigenlijk nooit over. Het zorgt weleens voor wat irritatie. Als ze er toch van horen, zie je vaak dat zij zich ook inschrijven als zzp'er. Het gaat als een lopend vuurtje."
Hotelschoolstudent Haye Marks biedt zich als zzp'er aan via onlineplatform Temper. "De jongeren kunnen bij ons een profiel aanmaken en we helpen ze ook met het krijgen van een btw-nummer zodat ze zich als zzp'er kunnen registreren", zegt Paul Eggink, medeoprichter van Temper. "Maar we helpen ze ook met de eigen verantwoordelijkheid die ze hebben als zzp'er voor bijvoorbeeld de aangifte btw. Sinds vorig jaar januari hebben 25.000 mensen zich bij ons ingeschreven."
Directer
Tegelijkertijd plaatsen horecabazen die mensen zoeken hun klussen op de site van Temper. "Wij willen werkgever en werknemer direct met elkaar in contact brengen, zonder tussenkomst van een uitzendbureau", zegt Eggink van Temper. "Voor beide kanten is dit veel directer en duidelijker. We doen het nu in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Rotterdam volgt snel."
De 26-jarige rechtenstudente Merel Arntz vindt het ideaal. "Ik bepaal heel makkelijk waar, wanneer en voor wie ik werk. Ik verdien soms wel 20 euro per uur. Dat is natuurlijk heel lekker en ik zit niet vast aan een rooster bij een vaste baas."
Als het voor beide partijen bevalt, weten ze elkaar een volgende keer makkelijk te vinden.
Paul Eggink van Temper erkent die mogelijke nadelen, maar zegt dat personeel zich ook kan binden aan vaste opdrachtgevers. "Wij horen juist dat opdrachtgevers heel tevreden zijn omdat zzp'ers heel gemotiveerd zijn. Als het voor beide gevallen bevalt, weten ze elkaar een volgende keer makkelijk te vinden via ons. Het personeel wordt trouwens ook beoordeeld, dus horecaondernemers kunnen meteen zien met wie ze te maken hebben. "