Het asielzoekerscentrum in Ter Apel
NOS NieuwsAangepast

566 asielzoekers aangehouden voor 707 misdrijven

De politie heeft in de eerste tien maanden van vorig jaar 566 asielzoekers opgepakt voor 707 misdrijven. Het merendeel van hen kwam uit landen die te boek staan als veilig. Dat blijkt uit het jaaroverzicht 2016 van de Nationaal Vreemdelingen Informatie Knooppunt (NVIK): een van de rapporten die De Telegraaf na een wob-verzoek ontving.

84 verdachten kwamen uit Albanië, 73 uit Georgië, 67 uit Marokko en 64 uit Algerije. Minder dan 20 verdachten kwamen uit Irak en Syrië.

Eerder in Duitsland

Albanië, Georgië, Marokko en Algerije gelden als veilige landen. Inwoners van die landen maken daarom bijna geen kans op een verblijfstatus. Toch waren er in de eerste ruim acht maanden van vorig jaar 431 Marokkanen en 335 Algerijnen die een asielaanvraag deden. Dat aantal nam vanaf juni 2016 ineens fors toe. Uit recentere cijfers blijkt dat het aantal Marokkaanse en Algerijnse asielzoekers weer afneemt.

Mensen uit veilige landen die zich eerst in Nederland melden, krijgen binnen een week antwoord en worden daarna vastgehouden tot ze worden uitgezet. Maar het grootste deel van de Marokkanen en Algerijnen, bijna driekwart, deed een eerdere asielaanvraag in een ander land, vooral Duitsland.

Dublinprocedure

Het gevolg is dat deze groep niet snel uitgezet kan worden, omdat de zogenoemde Dublinprocedure gevolgd moet worden. Het land waar de eerste aanvraag werd gedaan moet zo'n asielzoeker terugnemen. Daar kunnen maanden overheen gaan en in de tussentijd kan een asielzoeker zich in vrijheid bewegen. Die procedure is inmiddels versneld, maar het duurt nog steeds enkele weken.

Een juridische procedure kan uitzetting nog verder bemoeilijken. De Telegraaf meldt dat verdachte asielzoekers daarom soms maar niet vervolgd worden. In een reactie zegt minister Blok van Veiligheid en Justitie dat het geen beleid is om criminele asielzoekers niet te vervolgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl