Apache-helikopters die na een eerdere deal aan Taiwan werden geleverd
NOS Nieuws

China eist dat VS wapendeal met Taiwan schrapt

China is woedend over het besluit van de Amerikaanse regering om wapens te leveren aan Taiwan. China zegt dat de overeenkomst in strijd is met de afspraken die president Trump in april met de Chinese president Xi heeft gemaakt.

Als de deal niet onmiddellijk van tafel gaat, beschadigt dat de Chinees-Amerikaanse vetrekkingen, zei minister van Buitenlandse Zaken Lu.

1,25 miljard

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken keurde de overeenkomst ter waarde van 1,25 miljard euro gisteren goed. Volgens bronnen van het persbureau Reuters gaat het onder meer om de levering van radarapparatuur en luchtafweerraketten.

Volgens het ministerie is het besluit niet strijdig met het Amerikaanse één-China-beleid. Dat is de erkenning door de VS dat er maar één China is, dat de regering daarvan in Peking zetelt en dat Taiwan een onderdeel van China is.

Woedend

Taiwan heeft sinds 1949 een eigen regering. China beschouwt Taiwan sindsdien als een opstandige provincie, die zo snel mogelijk weer onder Pekings bestuur moet komen.

De voorgenomen wapenleveranties vallen daarom slecht. "De Chinese regering en het Chinese volk hebben alle reden om woedend te zijn", zegt de Chinese ambassade in Washington.

Noord-Korea

Dat de VS juist nu China tegen de haren instrijkt is opvallend, omdat de situatie op het Koreaans schiereiland zo gespannen is.

China geldt als het enige land dat nog een beetje invloed kan uitoefenen op Noord-Korea, een land dat herhaaldelijk met een aanval op Zuid-Korea en de VS heeft gedreigd.

Toestemming

Het Amerikaanse parlement moet toestemming geven voor de deal. Ook Trumps voorganger Obama sloot een wapenakkoord met Taiwan. Daarmee was 1,6 miljard euro gemoeid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl