De Bondsdag in Berlijn
NOS NieuwsAangepast

Duitsland kan straks techbedrijven miljoenenboetes opleggen

Het Duitse parlement heeft vandaag een wet aangenomen die het mogelijk maakt om socialemediabedrijven miljoenenboetes op te leggen als ze ongewenste content niet op tijd verwijderen. De wet, waar veel kritiek op is, wordt in oktober van kracht.

De nieuwe wet schrijft voor dat de socialemediabedrijven binnen 24 uur "overduidelijk illegale content" moeten verwijderen. Het gaat om berichten die haatzaaien, overkomen als laster of geweld bevorderen.

50 miljoen euro

Als de inhoud niet binnen de gestelde tijd wordt verwijderd, krijgen de platforms in eerste instantie een boete van 5 miljoen euro. Maar die kan uiteindelijk oplopen tot 50 miljoen euro.

Niet alle content kunnen bedrijven in 24 uur beoordelen. In gevallen waarbij de keuze ingewikkelder is, krijgen ze tot zeven dagen de tijd om een besluit te nemen. In moeilijke gevallen is er daarnaast een externe expertgroep bij betrokken die onder het ministerie van Justitie valt en beslist over wat er moet gebeuren, schrijft de Duitse krant Der Spiegel.

Verantwoordelijkheid

Voorstanders zeggen dat de wet nodig is om haatzaaien op sociale media tegen te gaan. Critici vrezen dat dit in een inbreuk is op de vrijheid van meningsuiting en dat het de techbedrijven buitengewoon veel verantwoordelijkheid geeft om te oordelen over de inhoud van berichten.

Facebook, het bedrijf op wie deze wet vooral van toepassing lijkt te zijn, zegt in de reactie de wet een slecht idee te vinden. Daarnaast benadrukt het bedrijf dat het zijn uiterste best doet om ongewenste content tegen te gaan. Zo komen er 3000 extra 'moderatoren', waardoor inhoud sneller kan worden beoordeeld.

Verbeterd

Begin deze maand concludeerde de Europese Commissie dat socialemediabedrijven sneller berichten verwijderen dan een half jaar eerder. "Er zijn verschillen, maar we zien bij alle techbedrijven verbeteringen", zei Eurocommissaris Vera Jourová van Justitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl