NOS NieuwsAangepast

'Twitter zoekt manieren om gebruikers nepnieuws te laten melden'

Nepnieuws is de afgelopen maanden vooral in verband gebracht met Facebook en Google, maar ook Twitter heeft er mee te maken. Het platform is volgens twee bronnen van The Washington Post nu aan het experimenteren met manieren om gebruikers nepnieuws te laten melden.

Het idee is dat gebruikers via een menu kunnen melden dat ze een tweet "niet vinden kunnen". Gebruikers hebben nu al de mogelijkheid om twitterberichten te rapporteren, maar wat Twitter nu test lijkt specifiek gericht te zijn op het tegengaan van nepnieuws.

"Het werd tijd", zegt Peter Burger, bij de Universiteit Leiden gespecialiseerd in nepnieuws. "Twitter is het afgelopen jaar relatief buiten schot gebleven, als je het vergelijkt met Facebook en Google. Omdat Twitter een belangrijk kanaal is voor de verspreiding van politieke propaganda, inclusief nepnieuws, is het een goede zaak als Twitter daar meer tegen gaat doen.

Onzeker

Een woordvoerder van Twitter ontkent tegenover de NOS dat de functie wordt getest of dat daar plannen voor zijn. The Washington Post kreeg een zelfde soort reactie. Het is op dit moment dus onduidelijk of de functie ooit beschikbaar komt.

Mogelijk vreest Twitter dat een meldknop voor nepnieuws zal worden misbruikt.

Het is volgens The Washington Post verder nog onduidelijk wat er moet gebeuren met de meldingen die Twitter ontvangt. Facebook heeft in meerdere landen, waaronder Nederland, afspraken gemaakt met nieuwsorganisaties. Die controleren berichten op echtheid als gebruikers die in twijfel trekken.

Dat is iets waar Burger ook benieuwd naar is. "Gaan ze inderdaad net als Facebook de mogelijkheid bieden om tweets als nep te rapporteren? En belangrijker: wat gebeurt er dan? Gaat Twitter dan zelf factchecken of net als Facebook samenwerken met externe factcheckers?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl