NOS NieuwsAangepast

Partij van Bouterse hekelt de rechterlijke macht

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

Fractievoorzitter André Misiekaba van de Nationale Democratische Partij van president Bouterse heeft fel uitgehaald naar de rechters in het Decembermoordenproces. Die hebben volgens hem ten onrechte de Amnestiewet uit 2012 naast zich neergelegd.

Misiekaba komt met zijn kritiek na de eis van de openbaar aanklager, die gisteren zei dat Bouterse 20 jaar de cel in moet voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden.

De NDP-fractieleider vindt ook dat de rechters onjuist hebben gehandeld door geen gebruik te maken van wetsartikel 148. Dat artikel geeft het staatshoofd het recht om de openbare aanklager te gelasten om rechtsvervolging te staken. Bouterse had dat artikel uit de kast gehaald, maar de hoogste Surinaamse rechter verwierp de toepassing ervan in het Decembermoordenproces.

"In de rechtszaal kan de rechtelijke macht misschien de wet naast zich neerleggen en doen wat ze wil, maar buiten de rechtszaal geldt de wet", zei Misiekaba in het Surinaamse parlement.

Sneltreinvaart

Misiekaba was een van de initiatiefnemers van de Amnestiewet, die in 2012 in sneltreinvaart door het parlement werd geloodst. Dat gebeurde toen duidelijk werd dat het requisitoir in het Decembermoordenproces eraan kwam.

Het aannemen van de Amnestiewet leidde tot vier jaar vertraging van het proces, maar vorig jaar schoof de rechter de wet aan de kant omdat die in strijd was met internationale verdragen.

Spoedvergadering

Vorig jaar haalde de toenmalige minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, ook al fel uit naar de rechterlijke macht. Zij vroeg zich op een persconferentie af of de rechters wel goed bij hun hoofd waren.

De NDP houdt met spoed een ledenvergadering over de ontwikkelingen in het proces. "De rechtsstaat is in gevaar. Het is nu of nooit", klinkt het in een spotje op de Facebook-pagina van Misiekaba.

Bevestiging

De nabestaanden en veel andere Surinamers zijn juist blij met de openlijke en harde strafeis van het Openbaar Ministerie. Zij zien daarin een bevestiging van het goed functioneren van de rechtsstaat.

De oppositiepartijen in de Nationale Assemblee roepen op om de rechtsstaat te respecteren en de rechter als hoogste macht te erkennen. "We leven in een rechtsstaat en in een rechtsstaat ligt het laatste woord altijd bij de rechter", zegt oppositieleider Chandrikapersad Santokhi. "Laten we alles doen om die rechtsstaat te beschermen en om ervoor te zorgen dat de rechterlijke macht onbelemmerd en onbevreesd haar werk kan doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl