In veel Italiaanse regio's heerst droogte
NOS NieuwsAangepast

Italianen dolblij met regen, 'laten we een regendans doen'

  • Mustafa Marghadi

    Correspondent Italië

  • Mustafa Marghadi

    Correspondent Italië

Dolblij was Alceo Orsini toen hij de druppels op de droge stof van zijn landweg zag vallen. "Het is feest!" Tientallen dagen was er geen druppel uit de hemel gekomen, en vandaag was het zo ver. "Laten we als indianen een regendans doen!"

Alceo is de landbouwkundige van het boerenbedrijf La Vialla in het Toscaanse dorpje Castiglion Fibocchi. Hij overziet 300 hectare grond waarop druiven, olijven en tomaten groeien en waar schapen rondlopen om melk te produceren. Bedoeld om onder meer de wereldberoemde Pecorino-kazen en Chianti-wijnen te maken, producten die Toscane zo beroemd maken.

Biologisch bedrijf

Maar dat is dit jaar nogal lastig. Net als in veel andere Italiaanse regio's heerst er droogte. In Toscane is de helft minder water neergedaald dan normaal en buurregio Emilia, waar liefst 35 procent van de beschermde Made In Italy-producten worden gemaakt overschrijdt het tekort 60 procent. "Dit jaar is veel erger dan normale jaren", zegt Alceo.

We willen de kwaliteit hoog houden, maar met weinig water lukt dat alleen met minder producten.

Alceo Orsini

La Vialla is een biologisch bedrijf, dus omgaan met de natuurlijke omstandigheden is een prioriteit. Dat houdt in dat Alceo en zijn collega's bewust minder produceren. "We willen de kwaliteit hoog houden, maar met weinig water lukt dat alleen met minder producten." Er wordt dus 30 procent minder olijfolie gemaakt, 30 procent minder wijn en er groeit 50 procent minder gras. Dus produceren de schapen minder melk.

Door het gebrek aan productie en ook de schade aan de grond zit Italië op dit moment met een schadepost van zeker een miljard euro. En de agrarische brancheorganisatie vreest dat het meerdere miljarden worden, aan het eind van het jaar.

Vlog-verslag: Mustafa zoekt de droogte op in Toscane

Alceo neemt de financiële schade voor lief. Jaarlijks komen duizenden bezoekers om de producten te zien, te ruiken en vooral te kopen. Er is een buffer opgebouwd, en de liefhebbers (ook veel Nederlanders) zullen de prijzen zien stijgen. "We hopen dat onze vaste klanten dat voor nu even accepteren."

'Paar goede buien'

Het is hopen op slecht weer. Maar ook niet te slecht. Want als de regen komt, komt het vaak in bakken. Noord-Italië, dat ook werd geteisterd door droogte, heeft de afgelopen dagen te maken met noodweer en overstromingen. "Dat brengt schade aan de landbouwproducten, maar de grond erodeert mee. Een paar goede buien zouden voldoende zijn."

Dus proost Alceo met collega's op de motregen van vandaag. Maar een minuut later kijkt hij weer beteuterd de lucht in. "Het was maar een illusie. De regen is voorbij. Het was niet eens genoeg om de stof van de wegen de spoelen. Dan proosten we maar op iets anders."

Boerenbedrijf La Vialla in het Toscaanse dorpje Castiglion Fibocchi

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl