Treinreizigers gaan niet meer betalen voor hun kaartje door de boete
NOS NieuwsAangepast

Treinkaartje niet duurder door miljoenenboete NS

De NS heeft een boete van bijna 41 miljoen euro opgelegd gekregen vanwege fraude bij de aanbesteding van het streekvervoer in Limburg. Moeten treinreizigers nu vrezen voor een verhoging van de prijs van het treinkaartje om de boete te betalen? "Nee", reageert Bartho Boer van de NS. "Dat kan niet en dat willen we ook niet."

Ter vergelijking, de boete die door de Autoriteit Consument en Markt is opgelegd, kost evenveel als 16 miljoen Railrunnerkaartjes, zegt Boer. De spoorwegen mogen deze boete niet doorberekenen aan de reiziger. "Voor de verhoging van het treinkaartje zijn strenge regels opgesteld. Het grootste deel is inflatiecorrectie. Daarnaast betalen we een gebruiksvergoeding voor het spoor aan ProRail."

De NS heeft genoeg geld om de boete te betalen. Vorig jaar maakte het vervoersbedrijf 212 miljoen winst en op 31 december 2016 was er 709 miljoen euro in kas.

Het geld moet de NS binnen 24 weken betalen aan de ACM en komt uiteindelijk terecht in de schatkist van de overheid. De regering heeft dus een onverwachte meevaller van 41 miljoen. "Wat gaat de overheid met dit geld doen? Misschien investeren ze het wel weer in het spoor", zegt Boer.

De NS heeft al aangekondigd bezwaar te maken tegen de boete. "Daarmee vragen we of de ACM het besluit heroverweegt", zegt Boer. Als de ACM dat niet doet kan de NS de boete nog aanvechten bij de rechter.

Prijsverhoging

Begin dit jaar verhoogde NS de prijs voor een treinkaartje met 0,39 procent. Abonnementen werden 0,49 procent duurder. De tarieven gingen omhoog vanwege 0,60 procent inflatie, zeggen de spoorwegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl