In Amerikaanse media verschijnen tekeningen van persconferenties van Sean Spicer. Camera's zijn niet welkom
NOS NieuwsAangepast

Congres en media klagen over Trumps geheimzinnigheid

  • Arjen van der Horst

    Correspondent in de Verenigde Staten

  • Arjen van der Horst

    Correspondent in de Verenigde Staten

Voor de Witte Huis-verslaggevers is het een dagelijkse worsteling: de persconferentie van Sean Spicer. Trumps woordvoerder geeft antwoorden die vaag of ontwijkend zijn.

"Ik heb dit niet met de president besproken, maar ik kan het navragen", is een standaardantwoord van hem. Soms geeft Spicer alleen een korte verklaring en loopt dan weg terwijl gefrustreerde verslaggevers hem tevergeefs naroepen.

De dagelijkse White House press briefings zijn al decennialang vast onderdeel van de politieke traditie in Washington. Ze bieden verslaggevers de gelegenheid om over een breed scala van onderwerpen vragen te stellen. Maar onder Trump zijn ze minder frequent geworden. En als ze al plaatsvinden, dan moeten de camera's steeds uit blijven. Dat leidde deze week tot een botsing tussen Spicer en journalisten.

Het gebrek aan transparantie beperkt zich niet tot de omgang met de media. Trumps regering was van meet af aan omgeven met geheimzinnigheid. Zo is het al jarenlang traditie dat presidenten hun belastingaangifte vrijgeven, maar Trump weigert dat te doen. Ook zijn de bezoekersregisters van het Witte Huis niet langer openbaar. Niemand kan zien wie Trump bezoekt in de ambtswoning.

Ernstiger zijn de beperkingen die het Witte Huis oplegt aan het Congres. Een Republikeinse zorgwet werd in het diepste geheim voorbereid zonder enig overleg of debat in parlementaire commissies. Zelfs Republikeinse Congresleden werden buitengesloten, tot woede van senatoren als John McCain en Mike Lee.

Morren

Het Amerikaanse Congres begint steeds luider te morren over deze geheimzinnigheid. Congresleden die het Witte Huis om informatie vragen stuiten op een muur. "Het is schokkend dat we geen enkele reactie krijgen. Er is een totaal gebrek aan transparantie", zegt het Democratische Congreslid Alan Lowenthal in een interview met de NOS.

Lowenthal vertegenwoordigt een district in Zuid-Californië waar veel migranten wonen. Geregeld neemt hij het op voor migranten die met deportatie bedreigd worden. Vaak vraagt hij om opheldering bij ICE, de federale instantie die belast is met het uitzetten van illegalen. "In het verleden kregen we altijd een antwoord, als we contact opnamen met ICE. Nu krijgen we helemaal geen reactie meer", vertelt Lowenthal.

Het Democratische Congreslid maakt zich dan ook grote zorgen. "Dit is een bijzonder ernstige zaak. Het is onze taak om toezicht te houden op de overheid. Maar nu zet het Witte Huis ons gewoonweg aan de kant, het erkent niet eens onze functie als toezichthouder. Dit verzwakt de democratie."

Republikein Jason Chaffetz

Republikeinen delen die kritiek. Neem Jason Chaffetz, de voorzitter van het machtige Oversight Committee dat toezicht houdt op ministeries. Hij was altijd kritisch over het gebrek aan transparantie bij de regering-Obama.

"Triest genoeg zie ik geen verschil tussen Trump en Obama. Met Trump in het Witte Huis dacht ik dat de deuren wagenwijd zouden opengaan voor ons. Ik verwachtte dat we alle documenten zouden krijgen waar we om vroegen. In veel opzichten is het juist erger geworden. We krijgen helemaal niets en dat is bijzonder frustrerend."

Volgens zijn Democratische collega Lowenthal is de geheimzinnigheid van de regering-Trump zonder precedent in de Amerikaanse geschiedenis. "Wij Democraten hebben nu zelfs heimwee naar de dagen van George W. Bush. Had je dat ooit kunnen denken? Bush was een Republikein die er conservatieve principes op na hield, maar hij respecteerde het Congres en waar het voor staat. Ik had nooit gedacht dat ik zou terugverlangen naar de dagen van George Bush. Nooit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl