Premier Modi op bezoek bij Rutte
NOS NieuwsAangepast

Cadeautje: Rutte geeft lichtblauwe fiets aan premier Modi

Een lichtblauwe fiets, een perfect cadeau voor... de premier van India? Premier Rutte vond van wel, en schonk zijn collega Modi een gloednieuwe fiets tijdens diens bezoek aan Nederland.

Modi twitterde trots een foto met zijn nieuwe aanwinst, waarbij hij rijdt op de fiets. Maar waarom geeft Rutte dit soort cadeaus?

"Dit is precies hoe Nederlanders met Indiërs zakendoen: charme inzetten en plezier maken", zegt correspondent Joeri Boom. "Indiërs zijn formeel, Nederlanders maken een grapje. Dat werkt heel goed samen."

Modi laat met deze reis ook zien hoe goed zijn relatie is met Nederland. "Eerder is Modi naar België geweest zonder naar Nederland te komen. Deze week ging Modi eerst naar de VS en vervolgens naar Portugal. Als hij dan weer Nederland had overgeslagen zou het geen goed signaal zijn", zegt Boom.

Maar Modi wilde Nederland blijkbaar een ander signaal geven. "Hij neemt de moeite om na een lange reis in Nederland te landen. Modi laat hiermee zien: wij zijn vrienden."

Rutte tweet in het Hindi

De twee twitteren in elkaars taal: Rutte in het Hindi, Modi in het Nederlands. Dit getwitter hoort bij de losse sfeer, zegt Boom. "Informeel zijn op een formele gelegenheid. Indiërs vinden het geweldig als je moeite doet om een van hun talen te spreken. Het betekent dat je jezelf niet boven hen wilt stellen, maar op gelijk niveau blijft."

De fiets is ook het symbool van de Samjawadi Partij, een andere Indiase politieke partij. Dat maakt het geen misplaatst cadeau, vindt correspondent Boom. "Als dat verband al gelegd zou worden, is het niet van belang. Modi heeft de Samjawadi Partij totaal in de pan gehakt tijdens de verkiezingen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl