NOS VoetbalAangepast

Van Schaik: NEC is een pittige uitdaging

Wilco van Schaik heeft niet lang geaarzeld toen hij de mogelijkheid kreeg directeur te worden van NEC. Amper afgezwaaid als directeur van FC Utrecht, waar kwalificatie voor Europees voetbal de kroon op zijn zesjarige periode als directeur vormde, neemt hij nu de uitdaging op zich het gedegradeerde NEC terug te brengen naar de eredivisie.

"Ik heb sinds ik bekendmaakte dat ik Utrecht zou verlaten hele leuke gesprekken gehad, zowel binnen als buiten het voetbal. Op een gegeven moment kwam NEC daarbij en toen werd ik toch wel gepakt door de ambitie en de betrokkenheid van de mensen."

Van Schaik ziet mogelijkheden om ook bij de club uit de Jupiler League iets moois neer te zetten. Bij zijn eerste kennismaking met NEC herkende hij zaken die hij zes jaar geleden bij zijn aantreden in Utrecht ook aantrof. "Er is veel potentie en ze hebben een goede jeugdacademie. Daar is hard aan gewerkt en er staat een goede organisatie."

'Pittige uitdaging'

Daarmee wil de toekomstig directeur allerminst zeggen dat de wederopbouw van NEC een eenvoudige klus is. "Het wordt een pittige uitdaging om daar te komen waar Utrecht nu is."

De afgelopen jaren was het vaak onrustig in Nijmegen. Meermalen moesten bestuursleden na een teleurstellend resultaat van de club onder politiebegeleiding stadion De Goffert verlaten. Met een emotioneel betoog trachtte trainer Peter Hyballa aan het eind van het seizoen woedende supporters tot rede te brengen. Uiteindelijk werd Hyballa ontslagen, al kon NEC daarmee de degradatie naar de eerste divisie niet afwenden.

'Bezig met primaire taak'

Dat weerhield Van Schaik er niet van om voor NEC te kiezen. Volgens hem tonen de incidenten van eind vorig seizoen ook aan hoe groot de betrokkenheid van de Nijmegenaren bij hun club is. Dat neemt niet weg dat er rust moet komen, betoogt Van Schaik.

"Rust is een voorwaarde voor een betaald voetbalorganisatie om te kunnen groeien. Als het niet rustig is, als je continu bezig bent met randvoorwaarden of met supporters of afgeleid wordt door allerlei verhalen in de pers, dan is men niet bezig met de primaire taak binnen een voetbalorganisatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl