NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse agenten verdacht van samenzwering na doden tiener

Drie Amerikaanse politieagenten worden aangeklaagd wegens samenzwering. De agenten zouden hebben samengespannen en gelogen over wat er gebeurde toen politieagent Jason Van Dyke de 17-jarige Laquan McDonald doodschoot.

"In de eerste uren en dagen na de dood van McDonald schreven de samenzweerders verslagen met daarin onjuiste informatie", staat in de aanklacht tegen de drie agenten. Hun wordt ook belemmering van de rechtsgang verweten.

De agenten zouden hebben gelogen toen zij verklaarden dat de jongen verschillende bevelen van de agent negeerde. Een van hen ondertekende een verslag waarin staat dat de twee andere agenten werden aangevallen door de jongen.

Tegenstrijdig

De verklaring van de drie agenten stroken niet met dashcambeelden van de schietpartij die een jaar later zijn vrijgegeven. Daarop is duidelijk te zien hoe de jongen op de grond valt na de eerste schoten. De agent blijft schieten, ondanks het feit dat de jongen overduidelijk niets meer kan. McDonald werd in totaal zestien keer geraakt.

Toen de beelden op last van de rechter werden geopenbaard, gingen in Chicago mensen de straat op om te demonstreren tegen politiegeweld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl