NOS NieuwsAangepast

En wéér ontstaat die jungle: dit zijn de zes problemen van Calais

  • Frank Renout

    Correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    Correspondent Frankrijk

Tot vorig jaar oktober stond aan de rand van Calais een immense krottenwijk - 'de jungle' - waar onder verschrikkelijke omstandigheden zo'n 8000 migranten woonden. Ze wilden naar Engeland.

In Calais vertrekken vrachtwagens en treinen per tunnel en veerboot naar die 'droombestemming'. De jungle werd afgebroken, de migranten werden verhuisd, en toch zijn de problemen nu na ruim zes maanden weer volop terug.

Dit zijn de zes problemen van Calais:

1. De aantallen

Het zijn nog niet de cijfers van weleer, maar toch: in Calais leven alweer zo'n 600 migranten. En rondom de stad zijn er nog eens enkele honderden. "Elke dag komen er nieuwe mensen bij", zegt een hulpverleenster. Ze komen vooral uit Afghanistan, Ethiopië, Eritrea en Sudan.

2. De levensomstandigheden

Er bestaat geen grote krottenwijk meer, de migranten leven nu allemaal verspreid over Calais: in bosjes, onder viaducten en op industrieterreinen. Daar zijn helemaal geen voorzieningen zoals toiletten of douches, die er in de oude jungle wel waren.

Door slechte hygiëne kunnen zich snel ziektes verspreiden, waarschuwt Artsen zonder Grenzen, terwijl de overlast voor omwonenden groot is.

Een vluchteling loopt in de buurt van Calais

3. Repressie

De politie moet groepen migranten uiteen drijven om te voorkomen dat ze nieuwe kampen vormen. Meestal 's nachts vallen agenten, met wapenstok en traangas, verzamelplaatsen van migranten binnen. Hulporganisaties klagen over structureel geweld.

4. De kinderen

Officiële cijfers zijn er niet, maar hulporganisaties schatten dat er tientallen tot honderd minderjarige kinderen onder de migranten zijn. Zij reizen veelal zonder hun ouders en zijn extra kwetsbaar.

Door het ontbreken van één groot kamp en opvang, is de controle op die kinderen nihil. De Franse Ombudsman pleit voor speciale opvang van de jongste migranten.

5. Problemen

De migranten proberen langs de snelweg aan boord van vrachtwagens te klimmen. Ze zorgen voor barricades op het asfalt, waardoor trucks langzaam moeten rijden of zelfs moeten stoppen.

Een week geleden deed zich daardoor al een dodelijk ongeluk voor en deze week werd brand gesticht op de snelweg, waardoor al het verkeer stil kwam te liggen.

Migranten wachten langs de weg bij Calais

6. De regering

De minister van Binnenlandse Zaken zei een paar dagen geleden dat hij geen nieuwe jungle wil. "Er komt geen structurele opvang." Wel werden er extra agenten naar Calais gestuurd.

Maandag oordeelde de Franse rechter dat de overheid moet zorgen voor stromend water, douches en toiletten voor de migranten, om de situatie menselijker te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl