De Schotse premier Sturgeon
NOS Nieuws

Schotse premier stelt onafhankelijkheidsreferendum uit

De Schotse premier Sturgeon stelt een nieuw referendum over de vraag of Schotland onafhankelijk moet worden uit. Ze wil er nu eerst voor zorgen dat de brexit-onderhandelingen van het Verenigde Koninkrijk met de Europese Unie zo gunstig mogelijk uitpakken voor de Schotten.

In maart wilde Sturgeon nog een onafhankelijkheidsreferendum uitschrijven dat tussen het najaar van 2018 en het voorjaar van 2019 moest plaatsvinden. De onderhandelingen met de EU zijn dan nog niet afgerond.

2014

De Britse premier May raadde dat af, ook omdat de Schotten zich in 2014 tegen afscheiding van het Verenigd Koninkrijk hadden uitgesproken.

Maar dat was vóór het Britse brexit-referendum van vorig jaar. Omdat de meeste Schotten toen tegen uittreding stemden, dacht Sturgeon dat bij een nieuw referendum over onafhankelijkheid de uitslag anders zou zijn.

Koerwijziging

De reden voor de koerswijziging van vandaag is het zetelverlies dat haar partij, de SNP, leed bij de Britse parlementsverkiezingen begin deze maand. De SNP verloor toen 21 zetels.

Dat wordt uitgelegd als een teken dat veel Schotten een vertrek uit het Verenigd Koninkrijk niet aandurven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl