Gorbatsjov en Kohl op 16 juli 1990 bij een bezoek aan Stavropol
NOS NieuwsAangepast

Gorbatsjov zegt af voor afscheid Helmut Kohl in Straatsburg

Oud-Sovjet-leider en Nobelprijswinnaar Michael Gorbatsjov heeft om gezondheidsredenen afgezegd voor de herdenkingsbijeenkomst voor de onlangs overleden bondskanselier Helmut Kohl. Op 1 juli nemen wereldleiders in het Europees Parlement in Straatsburg afscheid van Kohl.

"Ik kan niet aan de officiële rouwdienst voor Helmut Kohl deelnemen, omdat de artsen me de reis hebben afgeraden", zei de 86-jarige Gorbatsjov vandaag in Moskou tegen persbureau Interfax. Premier Medvedev gaat zaterdag wel naar Straatsburg, als vertegenwoordiger van de Russische regering.

Gorbatsjov geldt net als Kohl als een van de vaders van de Duitse eenwording. Hij was secretaris-generaal van de communistische partij van de Sovjet-Unie, toen de Muur viel, in 1989, en legde zich neer bij die eenwording.

Dom van Speyer

Vandaag is in Berlijn een katholieke uitvaartdienst gehouden voor Kohl, op initiatief van zijn christendemocratische CDU. In de kathedraal Sint Hedwigs waren familieleden en veel (oud-)politici, onder wie bondskanselier Merkel en president Steinmeier.

Kohl overleed op 16 juni in zijn woonplaats Ludwigshafen. Hij was van 1982 tot 1998 bondskanselier en zat tot 2002 in de Bundestag. Zaterdag, na de bijeenkomst in Straatsburg, is er een afscheidsdienst in de kathedraal in Speyer. In die Dom was ook de afscheidsdienst van Kohls eerste vrouw Hannelore in 2001. Daarna wordt hij bij de Dom begraven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl