Denver Simmons en Jacob Phillip
NOS NieuwsAangepast

Mannen vermoorden vier medegevangenen om doodstraf te krijgen

Bewakers van de zwaarbewaakte gevangenis Kirkland Correctional Institution in de Amerikaanse staat South Carolina deden begin april een gruwelijke ontdekking. Ze vonden vier gedode gevangenen in een van de cellen. De daders: twee tot levenslang veroordeelde gedetineerden die de doodstraf hoopten te krijgen.

Jacob Phillip en Denver Simmons hadden allebei geen uitzicht op vrijlating en daarom bedachten ze samen hun lugubere plan. "We planden het en we voerden het vervolgens uit", zei Simmons in een telefonisch interview met persbureau The Associated Press. "Hoe meer mensen je vermoordt, hoe groter de kans is dat je de doodstraf krijgt", was het idee.

De mannen waren allebei veroordeeld voor dubbele moord. Ze zaten samen met 137 anderen op een afdeling voor gevangenen die veel psychologische hulp nodig hebben. En omdat ze nooit problemen veroorzaakten, hadden ze tamelijk veel vrijheid.

'Moorden wordt makkelijker als je het al eens gedaan hebt'

Sinds hun ontmoeting in 2015 was er volgens Simmons sprake van "een verbond van twee mannen die veel gemeenschappelijks hadden." Hij omschreef beiden als wanhopig en bereid om opnieuw te doden. Ze kozen hun slachtoffers zorgvuldig uit. "Ze vertrouwden ons", zei Simmons. "We praatten elke dag met ze."

Die eerste was John King, die vastzat voor inbraak en diefstal. "Hij was ouder en klein. Hij zou weinig weerstand bieden." Aangezien Phillip ervaring had met wurging, doodde hij het eerste slachtoffer. "Hij greep King van achteren en deed zijn arm om zijn nek, waarna die stikte. Het ging allemaal heel erg snel", zei Simmons. Het lijk van King sleepten ze onder een stapelbed.

John King

Het tweede slachtoffer was William Scruggs, die vastzat voor het vermoorden van een oorlogsveteraan. Hij werkte in de wasserette. "Ik vertelde hem dat ik koekjes voor hem had op mijn kamer."

Niet veel later verscheen Scruggs. Simmons gebruikte een verlengsnoer om hem te doden. "Hij heeft niet lang geleden", zei Simmons. Ook het lichaam van Scruggs werd onder het stapelbed gelegd. Om de lichamen af te dekken, hingen ze een doek over het bed.

William Scruggs

Daarna gingen ze op zoek naar het derde slachtoffer. Phillip kwam uit bij Jimmy Ham, die in november vrij zou komen na een celstraf van tien jaar. Hij was gek op drugs. "Ik wilde hem eigenlijk niet op de lijst, want ik dacht dat hij zou gaan vechten", zei Simmons. "En Phillip is, hoe groot hij ook is, geen vechter."

Jimmy Ham

Toch werd Ham de derde. Om hem in de kamer te krijgen, nodigden ze hem uit om drugs te snuiven. Simmons en Phillip vroegen Ham om de pillen te snijden op een krukje. Toen het slachtoffer bukte, gaf Phillip hem een klap, maar hij gleed uit. Bij de worsteling die ontstond, gebruikte Phillip een kapotte bezemsteel om Ham te doden. "Hij ging heel snel dood", zei Simmons.

De laatste

Het laatste slachtoffer was Jason Howard Kelly, die vastzat voor het mishandelen van zijn stiefzoon. "Alles aan hem was irritant", zei Simmons.

Jason Kelley

Ook Kelly werd naar de cel gelokt, waar hij gevraagd werd "om achter het doek te kijken", waar drie lijken lagen. "Toen hij keek, zei Kelly: what the...?" Vervolgens gooide Phillip hem op de grond, waarna hij de kapotte bezemsteel tegen de keel van Kelly drukte.

Na de vierde moord was het tweetal te moe om het lijk nog te verbergen, zei Simmons. "Ik wil niet meer, zei Phillip tegen me". Ze besloten om hun daden op te biechten bij de bewakers.

Degenen die wij hebben vermoord, of ze het nou verdienden of niet, waren geen goede mensen.

Denver Simmons

Simmons, die inmiddels is overgebracht naar een andere gevangenis in South Carolina, zegt geen spijt te hebben van de moorden. "We hadden ook bewakers kunnen doden", zei hij. "Maar ja, zij doen ook maar hun werk. Degenen die wij hebben vermoord, of ze het nou verdienden of niet, waren geen goede mensen. Hoe meer je doodt, hoe makkelijker het wordt."

Geestelijk gestoord

Terugkijkend heeft hun plan niet goed uitgepakt. "Phillip krijgt hoe dan ook geen doodstraf. Hij is echt geestelijk gestoord." Ook voor Simmons zelf is nog maar de vraag of hij wordt geëxecuteerd. De laatste keer dat South Carolina een executie voltrok, was zes jaar geleden. Een man die onlangs werd veroordeeld voor zeven moorden, kreeg 'slechts' levenslang zonder uitzicht op vrijlating.

"De doodstraf is niet meer wat het geweest is", zei Simmons. "Ik heb het allemaal voor niks gedaan. Ik heb het alleen maar erger gemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl