Manuel Valls

Franse oud-premier Manuel Valls stapt uit Socialistische Partij

De Franse ex-premier Manuel Valls stapt uit de Parti Socialiste. Op de Franse radiozender RTL zei hij vanochtend: "Een deel van mijn politieke leven loopt ten einde. Ik verlaat de PS of de PS verlaat mij."

Valls werd deze maand gekozen in het Franse parlement als kandidaat voor het departement Essonne. Toen zei hij al dat geen deel wilde uitmaken van de sterk verkleinde fractie van de Socialisten. Vanochtend verklaarde hij; "Ik wil niet in een groep zitten die het vertrouwen niet geeft aan deze regering. Ik stem voor de regering-Macron, die ik mijn vertrouwen zal geven."

Valls was premier van Frankrijk onder president Hollande tussen maart 2014 en december 2016. Hij nam ontslag als premier omdat hij presidentskandidaat voor de socialisten wilden worden. Die kozen echter voor de linksere Benoît Hamon, die vervolgens in de eerste ronde al kansloos verloor van Le Pen en Macron. Valls stemde bij de presidentsverkiezingen ook niet op Hamon, maar op Macron.

Valls was 37 jaar lid van de PS. Het vertrek van Valls is een slag voor de Franse Socialisten, die zeer slecht scoorden bij de laatste parlementsverkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl