Lawaaioptocht en gezamenlijke ontbijten tijdens onderwijzersstaking

Alle stoelen op tafel, samen ontbijten of een lawaaioptocht

In Lelystad deden vanmorgen niet alleen de leerkrachten mee aan een protestactie in het basisonderwijs. Ook de ouders van leerlingen uit Dronten lieten letterlijk van zich horen. Samen met hun kinderen liepen ze door de wijk en maakten lawaai "om Den Haag wakker te schudden". De werkdruk voor leerkrachten in het basisonderwijs is te hoog en hun lonen zijn te laag, vinden ze.

Op duizenden scholen in het land begonnen leraren om die reden vandaag een uur later met lesgeven.

"De ouders staan helemaal achter ons", zegt de directeur van een basisschool in Dronten tegen Omroep Flevoland. "Het gaat natuurlijk om hun kinderen en elke ouder wil dat zijn kind de aandacht krijgt die het verdient."

Basisschoolleraren leggen het werk neer uit protest tegen het lerarentekort, de werkdruk en de slechte salarissen.

Het uur werd door leerkrachten verschillend ingevuld. Sommigen deden de administratie, anderen werkten niet, maar waren wel op school om leerlingen op te vangen. Bij een basisschool en Sittard hebben de leerkrachten in het uurtje voor de lessen gezamenlijk ontbeten op het schoolplein.

Op een school in Zuidland hebben juffen en meesters een caravan en tentjes neergezet. Ze zijn ernaast gaan zitten op campingstoeltjes. "Gezien de hoge werkdruk leek het ons ideaal om het ultieme ontspanningsgevoel hier te vinden met z'n allen. En waar kun je beter ontspannen dan op de camping?", zegt de directeur van de school tegen RTV Rijnmond.

Leraren in het basisonderwijs ervaren onder meer een hoge werkdruk doordat ze door het passend onderwijs meer leerlingen in de klas hebben gekregen die veel aandacht vergen en doordat ze veel tijd kwijt zijn aan administratief werk.

"Elke ontwikkeling, elke extra som, elk gesprek moet je vastleggen. Dat kost erg veel tijd. Tijd die ik liever zou stoppen in het helpen van een kind. Nu ga ik soms naar huis en denk dan: er zijn bepaalde kinderen die ik geen aandacht heb kunnen geven. En dat is erg frustrerend. Want dat is wel waarom ik ooit juf ben geworden", zegt juf Andrea uit Zoetermeer tegen Omroep West.

Zondag

Bij een juf in Zeeland ging het soms zo ver dat ze op zondag naar school wilde gaan. "Sindsdien trap ik zelf op de rem", vertelt de vrouw aan Omroep Zeeland.

"Als er een griepgolf is, gaat het hier mis", zegt de directeur van een basisschool in Dronten tegen Omroep Flevoland. Als er iemand ziek is, is het volgens haar vaak niet de vraag wie er komt om de leerkracht te vervangen, maar óf er iemand komt.

Doordat veel leraren in het land vandaag staakten, konden veel ouders van kinderen pas later naar hun werk. Volgens de Verkeersinformatiedienst was dat te merken op de wegen. Rond 08.00 uur stond er zo'n 100 kilometer file; dat is nog niet de helft van wat er normaal op een dinsdag staat op de snelwegen in de ochtendspits.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl