Trump tijdens een NAVO-bijeenkomst in Brussel met andere westerse leiders
NOS NieuwsAangepast

Vertrouwen Europeanen in Amerikaanse leiderschap dramatisch gedaald

Het wereldwijde vertrouwen in de Amerikaanse president is sinds het aantreden van Donald Trump in januari gekelderd. Vooral onder de bevolking van Amerika's belangrijkste bondgenoten in Europa en Azië vertrouwen weinigen erop dat Trump de juiste beslissingen op internationaal gebied neemt.

Dat komt naar voren uit een enquête uitgevoerd door het Pew Research Centre. De organisatie ondervroeg de afgelopen maanden ruim 40.000 mensen in 37 landen. Waar 64 procent erop vertrouwde dat Trumps voorganger Barack Obama het juiste zou doen, is dat bij Trump gedaald naar 22 procent.

Nederland

In Zweden daalde het vertrouwen in het Amerikaans leiderschap het hardst: het verschil tussen Obama (93 procent) en Trump (10 procent) bedroeg maar liefst 83 procentpunten. Andere grote dalers zijn Nederland en Duitsland, waar het vertrouwen in de Amerikaanse president met 75 procentpunten daalde. In Nederland denkt slechts 17 procent van de ondervraagden dat Trump goede internationale besluiten neemt; in Obama had 92 procent vertrouwen.

Ook in de buurlanden van de VS is er weinig vertrouwen. In Canada daalde het vertrouwen in de Amerikaanse president naar 22 procent, de laagste score sinds 2002, het jaar waarin Pew met de enquête begon. En in Mexico is Trumps populariteit het laagst van alle 37 onderzochte landen, slechts 5 procent ziet het daar in hem zitten. Dat heeft waarschijnlijk te maken met Trumps voornemen om een muur langs de grens met Mexico te bouwen.

In twee landen gaven mensen aan meer vertrouwen in Trump dan in Obama te hebben. Het vertrouwen van de Russische bevolking in de president van de VS steeg van 11 naar 53 procent, in Israël steeg het van 49 naar 56 procent.

Naast Rusland en Israël heeft ook in de Filipijnen, Nigeria, Vietnam, Kenia en Tanzania meer dan de helft van de bevolking vertrouwen in Trump.

Trump persoonlijk wordt door meer dan de helft van de ondervraagden een sterke leider genoemd. Maar hij wordt ook door een meerderheid omschreven als arrogant, intolerant en gevaarlijk. Zijn beleid kan niet op veel enthousiaste reacties rekenen. Ruim 70 procent van alle ondervraagden is erop tegen dat de VS zich terugtrekt uit internationale verdragen en 62 procent is tegen de reisrestricties die Trump wil invoeren. Een groot deel van de ondervraagden is er ook op tegen dat de VS het nucleaire akkoord met Iran zou opzeggen.

Volgens Pew is de vrije val in het vertrouwen in de president van de VS te vergelijken met de laatste periode van president George W. Bush. Zijn populariteit daalde fors door de impopulaire oorlog in Irak en de wereldwijde financiële crisis.

Democratische waarden en Poetin

Ook het aanzien van de VS is afgenomen. Aan het eind van Obama's presidentschap had 64 procent een gunstige indruk van de VS, nu ligt dat percentage op 49. De democratische waarden, de Amerikaanse cultuur en de bevolking van de VS worden nog steeds als een voorbeeld gezien, maar toch ook minder dan onder Obama. De meeste ondervraagden verwachten niet dat de relatie tussen hun land en de VS de komende jaren verandert.

De Amerikaanse president bezoekt volgende week de G20-top in Hamburg waar hij de meeste leiders van de landen waar de enquête is gehouden, zal ontmoeten. Er is mogelijk ook een bilaterale ontmoeting met de Russische president Poetin, maar de afspraken daarvoor zijn nog niet gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl