Een ontspannen Frank de Boer tijdens de perspresentatie bij Crystal Palace
NOS VoetbalAangepast

'Exciting' spelen, een cup winnen, dan is De Boer dé man in Londen

Is de komst naar Crystal Palace van Frank de Boer, die maandag voor drie jaar tekende, een zegen voor de club? Of nemen de Londenaren een risico met het strikken van de Nederlandse trainer? De meningen daarover zijn verdeeld in Engeland, weet David Ornstein, sportjournalist bij de BBC.

"Sommigen noemen het aantrekken van De Boer gevaarlijk. Hij heeft het bij Ajax fantastisch gedaan, maar bij Internazionale, in een zwaardere competitie, ging het mis. Er zijn hier mensen die daar nerveus van worden. Maar aan de andere kant: De Boer had in Milaan te maken met een nieuwe eigenaar en hij heeft daar geen kans en tijd gekregen om zijn stijl en visie op de ploeg over te brengen."

De fans in Zuid-Londen knijpen zich ondertussen in de arm. "De supporters vinden het exciting. Frank de Boer werd al eerder genoemd in verband met grote clubs als Liverpool en Tottenham Hotspur en nu komt er plotseling een coach van zijn niveau naar een club van het niveau van Crystal Palace. Dat hadden de supporters nooit verwacht."

Geen hoogvlieger

Hoewel Crystal Palace in 1992 tot de oprichters van de Premier League behoorde, speelde het nooit een rol van betekenis. Sterker, het degradeerde vier keer. De bijna 112 jaar oude club is sowieso geen hoogvlieger in Engeland: het kwam op het hoogste niveau nooit verder dan de derde plaats (1991).

Er is ook niemand die ervan uitgaat dat dat op korte termijn gaat veranderen. Maar wel leeft er in de Britse hoofdstad de hoop dat de club die gewend is tegen degradatie te moeten vechten, zich opwerkt tot een stabiele factor in de Premier League.

Christian Benteke viert een doelpunt voor Crystal Palace met Andros Townsend en Patrick van Aanholt

Sam Allardyce, die zijn doorlopende contract in mei liet ontbinden, wist Palace met behoudend voetbal voor degradatie te behoeden. "Maar de leiding voelde dat er iets moest veranderen", weet Ornstein. "Niet meer het veld opgaan om niet te verliezen, maar uitgaan van winnen."

"Met name de Amerikaanse eigenaren wensen exciting football voor hun geld en denken dat De Boer dat kan brengen", verwijst Ornstein naar Josh Harris en David Blitzer die samen met voorzitter Steve Parish de grootaandeelhouders zijn.

Achterland

Daarnaast heeft De Boer de reputatie oog te hebben voor spelers uit de eigen geledingen. "Crystal Palace heeft een stevige historie in het voortbrengen van spelers. De club heeft het voordeel dat het de enige Premier League-club in Zuid-Londen is met een enorm achterland waar heel veel talent rondloopt. Maar dat talent krijgt nauwelijks een kans. De laatste jaren is er helemaal niemand meer doorgekomen. Onder De Boer moet dat veranderen."

De Nederlandse trainer mag ongetwijfeld enkele versterkingen aantrekken, maar dat zullen - naar Engelse maatstaven - geen spectaculaire aankopen worden. "Er is natuurlijk veel geld in de Engelse competitie, zeker als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld Nederland. Maar je moet niet vergeten dat bij grote aankopen ook hoge salarissen horen en die kan Palace zich niet permitteren. De Boer zal moeten kijken naar spelers die met small money kunnen worden gekocht en die bij Palace groot kunnen worden."

Luka Milivojevic troost manager Marco Silva die na de 4-0 gedegradeerd is met Hull City

Ornstein noemt Luka Milivojevic als voorbeeld. De Servische controleur kwam in januari, gelijk met de Nederlandse linksback Patrick van Aanholt, voor 16 miljoen euro naar Palace. "Niemand had van hem gehoord, maar hij is heel belangrijk geweest. Na het vertrek van Mile Jedinak naar Aston Villa ontbrak er een type-Mark van Bommel op het middenveld. Vanaf het moment dat Milivojevic er speelde, ging het veel beter met de ploeg."

Op leeftijd

Andere topkrachten in het elftal dat het vege lijf wist te redden in de Premier League zijn de Franse spelmaker Yohan Cabaye, de vleugelaanvallers Andros Townsend en Wilfried Zaha, die in januari zijn debuut maakte voor Ivoorkust, en natuurlijk spits Christian Benteke. De Belgische international, in de zomer van 2016 voor zo'n 36 miljoen euro (met afstand een clubrecord) overgenomen van Liverpool, had met zijn vijftien competitietreffers een flink aandeel in de overlevingsstrijd.

Al moet wat Ornstein betreft toch de meeste lof uitgaan naar Mamadou Sakho, de Franse centrale verdediger die vanaf begin 2017 van Liverpool werd gehuurd. "Hij deed het echt geweldig. Ik durf wel te stellen dat hij Crystal Palace in de Premier League heeft gehouden. Als hij vertrekt, moet er zeker iets gebeuren in de achterhoede. Sowieso eigenlijk, want de defensie is al op leeftijd, net als het middenveld trouwens."

Mamadou Sakho in duel met Spurs-spits Harry Kane

Werk aan de winkel dus voor De Boer, die volgens Ornstein in Londen meer tijd gegund zal worden dan in Milaan het geval was. "Je weet het natuurlijk nooit - een manager haalt gemiddeld een jaar in de Premier League, geloof ik - maar als hij bij Palace dezelfde resultaten behaalt als bij Inter, is er niks aan de hand. Hij zal niet meteen worden opgehangen aan slechte prestaties, zolang hij maar uit de buurt van de degradatiezone blijft."

De Boer moet vooral inzetten op succes in de nationale bekertoernooien, tipt Ornstein. Op de League Cup en de FA Cup. "In 2016 haalde Crystal Palace de finale van de FA Cup. Dat was onvoorstelbaar. Dat wordt de grote uitdaging voor De Boer. Hij zal uitgroeien tot een ware held als hij met Palace cupsucces boekt. En dan bedoel ik: een beker winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl