Opgegraven skelet in Arnhem
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Tientallen skeletten opgegraven in Arnhem

Bij graafwerkzaamheden pal naast de Eusebiuskerk in hartje Arnhem zijn 45 skeletten gevonden.

Archeologen spreken over het "topje van de ijsberg". Tot nu toe haalden ze per gegraven vierkante meter in de Arnhemse ondergrond één skelet naar boven. Er moet nog 400 meter worden gegraven.

Vergroeiingen

De archeologen zijn er vrij zeker van dat de gevonden skeletten stammen uit de zestiende of zeventiende eeuw. De botten worden allemaal schoongemaakt. Er wordt gekeken naar vergroeiingen en sporen van ziektes of parasieten. Zo ontstaat een beeld hoe deze Arnhemmers vroeger leefden.

De website Archeologie Online meldde dat op dezelfde plek een begraafplaats zou hebben gelegen die hoorde bij het uit 1487 stammende Minnebroedersklooster. Het klooster zelf is niet teruggevonden.

Grote zakken

Arnhem is druk bezig om de Sint Jansbeek weer zichtbaar te maken in de binnenstad. Die waterloop, ooit de levensader van de Gelderse hoofdstad, werd in de negentiende eeuw deels ondergronds gebracht. Het water was vies en stonk.

Tijdens het werk om de beek weer omhoog te halen doen archeologen onderzoek. Dat moet snel, om het werk niet te lang op te houden. In de praktijk betekent dit dat archeologen eerst kijken waar en hoe de gevonden resten precies in de grond lagen. Daarna worden ze verzameld in grote zakken, zodat ze verder bestudeerd kunnen worden.

Herbegraven

Op een later moment worden de resten herbegraven, volgens Omroep Gelderland, het liefst zo dicht mogelijk bij de plek waar ze gevonden zijn. Het werk aan de Sint Jansbeek moet eind dit jaar klaar zijn.

Advertentie via Ster.nl