De kuikens, afgelopen weekend in Barneveld
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Aangifte wegens dierenleed bij hockeyclub

Comité Dierennoodhulp doet nog deze week aangifte tegen de Mixed Hockey Club Barneveld. Die club plaatste bij het Jan van Scharrelei toernooi, afgelopen weekend, vijftig eendagskuikens in de kantine. "Mishandeling", zegt Sandra van der Werd van het comité.

Het Jan van Scharrelei toernooi is een jaarlijks terugkerend evenement op de Barneveldse hockeyclub. Traditiegetrouw stond er zaterdag en zondag een bak met vijftig eendagskuikens in de kantine. De diertjes komen van een boer en gaan na afloop van het toernooi naar de slacht.

Medelijden

Dit jaar liep het anders. Een twaalfjarig meisje dat meespeelde op het toernooi zocht gisteren contact met het Comité Dierennoodhulp, een stichting in Den Haag. Zij had medelijden gekregen met de kuikens en vertelde dat de kuikens af en toe op de grond vielen.

"Het is mishandeling om deze kwetsbare diertjes eerst twee dagen te gebruiken als attractie," aldus Sandra van de Werd van de dierenwelzijnsorganisatie tegenover Omroep Gelderland.

Van de Werd zegt aangifte te doen van dierenmishandeling. Ook gaat ze een klacht indienen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), in de hoop dat die optreedt tegen de boer die de kuikens heeft geleverd.

Hockeyclub verbaasd

Voorzitter Peter van den Brink van de Barneveldse hockeyclub vindt het "erg jammer" dat er zoveel ophef is ontstaan over het toernooi. "Er staat al sinds jaar en dag een bak kuikens op het toernooi,", legt hij uit. "Wij hebben ons nooit gerealiseerd dat dit als schokkend zou kunnen worden ervaren."

De voorzitter kondigt aan met zijn bestuur te overleggen of volgend jaar weer kuikens worden neergezet. "Als dit anno 2017 niet meer kan, dan moeten we daarnaar kijken. Daar heb ik respect voor."

Kuikens gered

De bewuste kuikens zijn gered. Ze zijn alle vijftig naar een opvang in Ochten gebracht. Ze gaan naar Akka's Ganzenparadijs in Dalen waar ze volgens het Comité Dierennoodhulp kunnen opgroeien tot "volwassen heren".

Advertentie via Ster.nl