NOS NieuwsAangepast

Lofzang voor Qatar: we staan als een man achter de emir

"♪ We staan allemaal verenigd achter onze leider. Met jou staan we op, onze trots ♪", zo klinkt het dromerig terwijl in de clip de skyline van Doha voorbijkomt en te zien is hoe jeeps door de woestijn rijden.

Het is een fragment uit het refrein van het nummer One Nation, een lofzang die een groep muzikanten uit Qatar heeft opgenomen over hun land. Het is een weerwoord tegen de kritiek op de geïsoleerde golfstaat, die nu al drie weken geboycot wordt door Saudi-Arabië, Jemen, Egypte, de Emiraten en Bahrein.

De musici willen laten weten dat ze als een man achter de emir van Qatar staan. Het nummer gaat over de liefde over ons land en de emir, vertelt initiatiefnemer Dana al Fardan tegen correspondent Sander van Hoorn.

'Dit is de kracht van muziek'

Ze schrok flink toen de buurlanden Qatar in de ban deden. "Wat er ook broeide achter de schermen in de Emiraten of Saudi-Arabië, we hadden geen idee. Het waren onze buren. Stel je voor dat je wakker wordt en dat degene met wie je muffins aan het eten was, je nu zwartmaakt in de hele wereld. Natuurlijk zijn we in shock."

Stel je voor dat je wakker wordt en dat degene met wie je muffins aan het eten was, je nu zwartmaakt in de hele wereld.

Zangeres Dana al Fardan

Al Fardan vertelt dat er ondanks de boycot nog veel banden zijn tussen Qatar en de andere landen, onder andere door migratie in het verleden. Dat benadrukt ook wetenschapper Noha Aboueldahab van onderzoeksinstelling Brookings Institute in Doha. "Hele families zijn uit elkaar getrokken."

Het kan nog wel even duren voordat de crisis voorbij is, zegt ze. "In 2014 werden de banden ook al eens verbroken, maar dat ging toen niet zo ver als nu. Toen duurde het meerdere maanden om het op te lossen." Volgens Aboueldahab zijn de spanningen tussen de buurlanden al tientallen jaren aan het oplopen. "Er zit ook veel ruis bij. De claim dat Qatar terrorisme steunt, bijvoorbeeld. Vooral in Egypte wordt juist dat argument gebruikt om de kritische geluiden neer te slaan."

Niet op radio

Zangeres Al Fardan wil met One Nation het geluid van Qatar laten horen aan de wereld. Correspondent Sander van Hoorn weet niet of dat gaat lukken. Hij vraagt zich af of de boodschap aankomt in de landen die Qatar op dit moment boycotten. "Of je het lied mooi vindt of niet, ik denk niet dat het op de radio in Saudi-Arabië te horen zal zijn."

In Qatar zelf is ook kritiek op het nummer. Dat Al Fardan zingend, en zonder hoofddoek te zien is in de clip, is niet goed gevallen in conservatieve kringen. Toch laat de zangeres zich er niet door tegenhouden. "Ik ben een product van het systeem hier, het onderwijs en de kansen die me geboden zijn. Ook dat is Qatar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl