Een airbag van Takata in een Honda
NOS Nieuws

Geplaagde airbagmaker Takata failliet en overgenomen

De Japanse airbagmaker Takata is ten onder gegaan aan de grootste terugroepactie ooit. In de VS werden in de loop der jaren tot wel 69 miljoen airbags van het bedrijf teruggeroepen.

Doordat de airbags van Takata soms met te veel kracht openen, kunnen er metaaldeeltjes losschieten. Daardoor zijn minstens 17 mensen omgekomen en meer dan 100 mensen gewond geraakt. De airbags zitten in auto's van 14 verschillende merken.

Faillissementsbescherming

Takata vraagt in de VS nu de Chapter 11-faillissementsbescherming aan. Dat is een soort gecontroleerd faillissement. Het plan is dat Takata wordt opgesplitst in een gezonde tak, die kinderzitjes en autogordels maakt, en een airbagtak. De gezonde tak wordt voor 1,6 miljard dollar verkocht aan het Amerikaanse bedrijf Key Safety Systems.

De airbagtak van Takata is van plan vervangende airbag-opblazers te blijven maken. Tot nu toe hebben automerken als Honda, BMW en Toyota het grootste deel van de kosten van de terugroepactie voor hun rekening genomen. Maar ze willen die kosten verhalen op Takata. Dat kan het bedrijf uiteindelijk tientallen miljarden gaan kosten. Takata kan ook nog eens miljarden kwijt zijn aan rechtszaken rond de airbag-affaire.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl