Inwoners van het getroffen gebied in de rook
NOS NieuwsAangepast

Zeker duizend mensen geëvacueerd door bosbranden in Spanje

Door bosbranden ten oosten van de Zuid-Spaanse stad Huelva zijn vandaag zeker duizend mensen geëvacueerd. Inmiddels wordt ook een nationaal park bedreigd door de vuurzee.

Volgens lokale media zijn onder de geëvacueerden veel vakantiegangers die verbleven in twee hotels en op twee campings. Die locaties zijn uit voorzorg ontruimd. De gasten worden opgevangen in sporthallen en hotels in de omgeving.

Barbecues

De brand brak zaterdagavond uit in een bos met veel naaldbomen. De Spaanse autoriteiten vermoeden dat de brand is aangestoken, aangezien er geen blikseminslag is gesignaleerd in de omgeving. "In het weekend trekken mensen met barbecues gortdroge gebieden in om daar een nachtje door te brengen. Dan kan dit het gevolg zijn", zegt correspondent Rop Zoutberg.

Bosbranden in het zuiden van Spanje

Op veel plekken in Spanje is nog een weeralarm van kracht vanwege de droogte. "Het is wel iets minder warm geworden, maar het is nog steeds dik dertig graden. Er staat ook hier een harde wind die grote problemen veroorzaakt bij het blussen", zegt Zoutberg.

Nationaal park

De brand bedreigt het nationale park Doñana, een van de belangrijkste Spaanse wildgebieden. De vuurzee heeft inmiddels de randen van het natuurgebied bereikt.

Het park huisvest onder meer de bedreigde Iberische lynx, een van de zeldzaamste katachtigen ter wereld. Het gebied staat sinds 1994 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het is een belangrijk rustgebied voor vogels die van Afrika naar Europa reizen.

Grote bosbrand Spanje, toeristen geëvacueerd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl