Paardenhouders in grensgebied gewaarschuwd
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Besmettelijke paardenziekte in grensgebied

Ruiters en eigenaren van paarden in het grensgebied van Twente met Duitsland krijgen het advies de omgeving van Bad Bentheim te mijden. Daar is de voor paarden zeer besmettelijke ziekte Equine Infectieuze Anemie (EIA) vastgesteld, ook bekend als moeraskoorts.

Het virus is uitgebroken op een paardenbedrijf. In Bad Bentheim geldt een vervoersverbod.

Moeraskoorts is een virale infectieziekte die bloedarmoede en terugkerende koortsperioden veroorzaakt. Bloedzuigende insecten verspreiden het virus. De ziekte komt behalve bij paarden ook voor bij ezels en muilezels en is op geen enkele manier te behandelen. Mensen kunnen geen moeraskoorts krijgen.

Polotoernooi

Volgens Duitse media is de moeraskoorts tot nu toe bij één paard in Bad Bentheim vastgesteld. Het dier heeft onlangs nog aan een polotoernooi deelgenomen en wordt - volgens de regels - afgemaakt. Bij een eerste test van de andere dieren op dezelfde hoeve werd geen moeraskoorts vastgesteld. Toch geldt nu een vervoersverbod.

Stalhouders in het grensgebied zijn volgens RTV Oost vanmorgen geïnformeerd over de uitbraak. Dat leidt niet tot veel onrust. Paardenhouder Gert-Jan Bruggink in De Lutte: "We treffen geen bijzondere maatregelen, want je kan er niets tegen doen. Maar we gaan nu ook niet naar Bad Bentheim met de paarden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl