Rebellen van ELN
NOS NieuwsAangepast

ELN: Bolt en Follender voor eigen veiligheid meegenomen

De guerrillabeweging ELN zegt dat hun militieleden de twee Nederlandse journalisten van Spoorloos voor hun eigen veiligheid hebben meegevoerd. In een verklaring op hun website schrijft de ELN dat de twee preventief zijn meegenomen, omdat ze in een conflictgebied waren terechtgekomen.

Dat het om Nederlandse journalisten ging, heeft geen enkele rol gespeeld bij het besluit hen mee te nemen, schrijft de ELN. "Hetzelfde zou zijn gebeurd als de onbekende personen een ander beroep hadden gehad."

De guerrillastrijders hielden Derk Bolt en Eugenio Follender zes dagen vast in het onherbergzame noordoosten van Colombia. Gisteren werden de twee overgedragen aan een delegatie van onderhandelaars, en naar de stad Cúcuta gebracht.

De ELN schrijft verheugd te zijn dat Bolt en Follender weer in vrijheid zijn gesteld. De beweging betreurt dat het duo zonder waarschuwing "de preventieve vrijheidsberoving" moest meemaken, maar dat het de plicht van de ELN is om mensen bescherming te bieden.

De beweging zegt te hebben gehandeld volgens de regels van het internationaal humanitair recht. De journalisten bevonden zich volgens de verklaring in riskant gebied waar paramilitaire groeperingen actief zijn, evenals de militaire inlichtingendienst en de politie.

"Het is onze eerste plicht het leven van de lokale gemeenschap te beschermen, en ook van de mensen die dit gebied betreden", zo staat in de verklaring.

Geen losgeld

Ter afsluiting schrijft de ELN nooit journalisten te hebben opgepakt "voor economisch gewin", dus om losgeld te kunnen vragen. De KRO-NCRV die het programma Spoorloos uitzendt, bevestigt geen geld voor de vrijlating te hebben betaald.

Volgens Spoorloos-eindredacteur Paul Vertegaal was de ontvoering niet gepland, maar heeft een cel in de jungle van de ELN het duo spontaan ontvoerd. De ontvoerders zijn volgens Vertegaal al snel op de vingers getikt door de top van de beweging en gemaand om de twee weer te laten gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl