Kohl jr. met zoon en nicht bij het huis van zijn vader. Ze kregen er na diens overlijden geen toegang
NOS Nieuws

Zoon Helmut Kohl wil ook Duitse herdenking voor zijn vader

Helmut Kohl moet ook in Duitsland een officiële herdenking krijgen en niet alleen op Europees niveau in Straatsburg, zoals op 1 juli gaat gebeuren. Daarvoor pleit zijn zoon Walter in een gesprek met het weekblad Die Zeit.

Walter Kohl vindt dat die plechtigheid moet plaatsvinden bij de Brandenburger Tor in Berlijn, "het symbool bij uitstek van de Duitse eenheid". Hij zegt dat daarmee recht wordt gedaan aan het levenswerk van zijn vader.

"Ik heb mijn vader in december 1989 bij de opening van de Brandenburger Tor begeleid en weet hoe belangrijk en ontroerend dat moment voor hem was. Het is ook een trefpunt, waar we samen kunnen feestvieren en samen kunnen rouwen. En de geopende poort staat voor een nieuwe tijd, die mijn vader voor belangrijk deel heeft vormgegeven."

Gebrouilleerd

Het is evenwel niet waarschijnlijk dat de wens van Walter Kohl in vervulling gaat. Helmut Kohl wilde zelf geen officiële herdenking in Duitsland, omdat dat betekende dat politieke vijanden van hem als president Steinmeier het woord zouden voeren. Die liet ooit onderzoek doen naar het vernietigen van documenten door Kohl en dat betekende een levenslange vete tussen beide mannen.

Ook zoon Walter was al jaren gebrouilleerd met zijn vader en publiceerde in 2011 een boek waarin hij afrekende met de voormalige bondskanselier, die nooit enige aandacht aan zijn kinderen en zijn gezin zou hebben besteed.

Ook met de weduwe van Helmut Kohl, diens tweede vrouw Maike Kohl-Richter, leeft de zoon in onmin. Zozeer zelfs, dat hij het nieuws van het overlijden van zijn vader op de radio moest horen.

Kathedraal

Walter Kohl zou verder liever zien dat zijn vader zou worden bijgezet in het familiegraf in Ludwigshafen, bij zijn moeder Hannelore, die in 2001 zelfmoord pleegde. Volgens hem wilde Helmut Kohl dat zelf ook.

Maar zijn vader zal worden begraven in Speyer in Rijnland-Palts. In de dom van die stad is een openbare herdenking. Het is de plek waar Kohl als jongen in de oorlog schuilde voor geallieerde bombardementen.

Walter Kohl zal bij de begrafenis in Speyer niet aanwezig zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl