Op veel plekken gold code oranje omdat er een grote kans bestond op natuurbrand
NOS NieuwsAangepast

Boeren in Nederland blij met regen; in Italië blijft het kurkdroog

Het gras in Noord-Brabant kraakt als je eroverheen loopt, merkt verslaggever Paul Sanders. "Eigenlijk zou je het nauwelijks moeten horen als je over gras loopt, maar het is heel droog."

Sanders is bij akkerbouwer Adrie Bossers. Hij is bezig met de graszaadoogst. Dat is het basismateriaal waar gazons en sportvelden van worden gemaakt. "Dit doe ik nu zo'n tien dagen eerder dan normaal door het droge en warme weer van de laatste weken", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Voor het graszaad is de droogte geen probleem, maar zijn uienveld verderop kan wel een regenbui gebruiken. Bossers vindt het daarom helemaal niet erg dat er de komende dagen regen is voorspeld. "De situatie van de laatste weken is tamelijk uitzonderlijk, toch wil ik nog niet spreken van een ramp. Maar een paar fikse regenbuien kan het land en de gewassen nu heel goed gebruiken."

Een miljard schade in Italië

De voorspelde regen komt voor Nederlandse boeren net op tijd, om grote schade aan de oogsten te voorkomen. In Italië zijn de problemen groter. Ook daar was het de afgelopen tijd erg droog en daar lijkt voorlopig geen verandering in te komen. "De schade wordt nu al geschat op ongeveer een miljard euro", zegt Italië-correspondent Mustafa Marghadi.

Vooral in de noordelijke regio's hebben boeren veel last van de droogte. "Bijvoorbeeld in Toscane en Emilia-Romagna. In Emilia-Romagna wordt zo'n 30 procent van de 'made in Italy' producten gemaakt, zoals parmaham en Parmezaanse kaas. Koeien geven een stuk minder melk dus er kan veel minder kaas worden gemaakt."

Laag water door droogte in rivier de Po in Italië

Op twee plekken in Italië is de noodtoestand uitgeroepen. Ook wordt aan inwoners gevraagd om zuinig om te gaan met water. "De burgemeester van Rome heeft bijvoorbeeld gevraagd om de tuinen niet nat te spuiten of zwembaden te vullen. Het plan om mijn scooter te wassen heb ik dus maar op een laag pitje gezet", zegt Marghadi.

Terug naar Nederland, waar akkerbouwer Adrie Bossers reikhalzend uitkijkt naar de regenbuien. Toch moet er niet té veel regen vallen. "Als het net zo lang had geregend als dat het nu droog is, zou mijn probleem een stuk groter zijn geweest. Zo is er eigenlijk altijd wat te klagen, hè?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl