Enorme tijgerpython in Oosterbeek stelt experts voor raadsel
Thijs Devlin van de Dierenambulance Nederrijn kon zijn ogen haast niet geloven. Een tijgerpython van 4,7 meter lag dood in een bosje aan de rand van Oosterbeek. Hij en zijn collega's waren ingeschakeld door de politie.
"Toevallig hadden we begin deze week een boa constrictor, een ander soort wurgslang, van 2,5 meter opgehaald", vertelt Devlin telefonisch. "Dat vonden we toen al heel heftig, maar het was een lachertje vergeleken met die van vandaag."
Unieke vondst
Het karkas stonk enorm en lag in een plantsoen langs het spoor. De tijgerpython was vermoedelijk al een dag of twee dood. Het dierenambulanceteam gaat ervan uit dat het reptiel daar is gedumpt.
"Heel raar", zegt directeur Ad Bom van reptielenopvang Iguana in Vlissingen. Ook hij heeft nog nooit meegemaakt dat zo'n grote slang dood is gevonden in Nederland. Hij kan in gevangenschap zo'n 7 meter worden.
Dat de tijgerpython is ontsnapt, is volgens Bom onwaarschijnlijk. Dat had de slang - die normaal in de tropen voorkomt - best kunnen overleven met het warme weer van de afgelopen dagen. Bovendien had de eigenaar dan toch wel alarm geslagen.
Onder strenge voorwaarden mogen mensen reuzenslangen als huisdier houden. Volgens Bom zijn er een paar honderd Nederlanders die er thuis een hebben in een terrarium. De tijgerpython is een van de populairste. "Maar de meeste mensen houden ermee op zodra de slang een meter of 4 lang is. Dan worden ze er bang van", zucht de reptielendeskundige.
Zo'n slang zou je heel makkelijk kunnen wurgen, als hij dat zou willen.
De wurgslangen zijn in principe niet gevaarlijk, als je ze goed verzorgt en je aan de regels houdt. "Maar als hij eenmaal om je nek zit, zou hij je heel makkelijk kunnen wurgen, als hij dat zou willen." Dat is naar Boms weten nog nooit gebeurd in Nederland.
Tijgerpythons kunnen veertig tot vijftig jaar oud worden. Ook dat maakt ze een gewaagde keuze als huisdier. "Het kan voorkomen dat de ene partner ervan houdt, terwijl de ander er juist van walgt", zegt Bom. "Dat komt de relatie niet ten goede." Als de liefhebber er om wat voor reden dan ook niet meer voor kan of wil zorgen, dan zal het reptiel moeten wijken.
Milieustraat
Als iemand besluit om zijn slang weg te doen, dan is het dier in de natuur dumpen geen logische keuze. "Je kunt ze makkelijk bij een handelaar kwijt", weet Bom. Bij hoge uitzondering kunnen ze ook bij opvang Iguana terecht.
Een dode tijgerpython kun je - net als een hond - gratis inleveren bij een milieustraat. "Zelfs een dierenarts zou hem in ontvangst kunnen nemen", zegt Bom. Het is voor hem een raadsel waarom iemand zo'n slang zou dumpen in de natuur.
De doodsoorzaak zou te achterhalen zijn met een autopsie. Maar dat is de Dierenambulance niet van plan. Het karkas is al in een te verre staat van ontbinding en wordt maandag vernietigd. Tenzij de eigenaar zich meldt, neemt de python het geheim mee zijn graf in.