De Libische kustwacht brengt vluchtelingen terug naar de haven van Tripoli
NOS NieuwsAangepast

EU-leiders beperken migratiepuzzel tot versterkte buitengrens

Versterking van de buitengrens van de EU, meer patrouilleschepen in de Middellandse Zee, meer geld voor de training van de Libische kustwacht: daarover konden de EU-leiders in Brussel op de slotdag van de EU-top afspraken maken. Migratie stond, samen met de brexit, hoog op de agenda van deze tweedaagse ontmoeting.

De Britse afscheidingsperikelen slokten echter vrijwel alle aandacht op. Daarnaast veroorzaakt de aanpak van de vluchtelingencrisis zo veel verdeeldheid binnen de unie, dat er nauwelijks beweging in de aanpak lijkt te zitten. Dat geldt vooral voor de overplaatsing van migranten uit overvolle kampen in Griekenland en Italië.

Tragedie

"We moeten definitief een eind maken aan deze tragedie", zei EU-president Tusk bij de afsluiting van de top, verwijzend naar de zeker 1900 mensen die dit jaar al zijn verdronken in de Middellandse Zee. Hij riep alle EU-lidstaten op om mee te betalen aan de training en uitrusting van Libische kustwachten, zodat zij migranten effectief kunnen beletten de gevaarlijke oversteek naar Italië te maken.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International had de EU-leiders eerder juist gewaarschuwd tegen de "ernstige consequenties" van samenwerking met de Libische kustwacht. Volgens Amnesty plukken de Libiërs vluchtelingen van boten op zee, en sturen ze terug naar landen waar ze gevangengezet, gemarteld of verkracht dreigen te worden.

Dreigement Macron

Over de vluchtelingen die vaak onder erbarmelijke omstandigheden in Zuid-Europa bivakkeren, ging het nauwelijks. Het was de Franse president Macron die in de marge van de top een ontmoeting organiseerde met de leiders van Polen, Hongarije, Tsjechië, en Slowakije om hen nog eens te wijzen op hun verplichting vluchtelingen uit Italië en Griekenland op te nemen.

De onwil van Oost-Europese landen om mee te doen aan de herverdeling van vluchtelingen is al een jarenlang slepende kwestie. Macron zei aan de vooravond van de top dat Europa geen supermarkt is, waar de leden zelf uitmaken aan welke regels ze wel en niet meedoen. Landen die blijven weigeren vluchtelingen op te nemen, moeten daarvan de gevolgen voelen, voegde hij eraan toe.

De Hongaarse premier Orban, die twee jaar geleden grenshekken liet neerzetten om migranten te stoppen, noemde het "unfair" van Macron dat hij de Oost-Europese landen zo de mantel uitveegde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl