NOS SportAangepast

'Super League voor Nederland lastig, maar niet onmogelijk'

'Als we in Super League blijven, mogen we blij zijn'

Met vijftig atleten staat Nederland dit weekend aan de start van het EK landenteams in Lille. Oranje, dat in 2015 promotie afdwong naar de hoogste divisie (Super League), komt echter niet in de sterkste opstelling naar Frankrijk.

"Dat komt omdat sommige atleten, bijvoorbeeld Sifan Hassan, andere prioriteiten hebben", legt atletiekcommentator Léon Haan uit. "Zij traint in de Verenigde Staten en dit toernooi past niet in haar planning. Dat geldt ook voor sprintster Dafne Schippers of Sanne Verstegen op de 800 meter."

Schippers zal wel de estafette (4x100 meter) lopen in Lille, maar komt niet in actie op de 100 of 200 meter. Dat geldt dan weer wel voor Churandy Martina, die op beide afstanden de WK-limiet nog moet lopen.

Volgens Haan gaat het goed met de Nederlandse atletiek, maar geldt Nederland niet als favoriet bij het landentoernooi. "Nederland is op een aantal nummers heel goed: de sprint, estafette en sommige technische onderdelen, maar andere landen hebben een bredere selectie."

Dat geldt dan met name voor Groot-Brittannië, Duitsland, Polen en Frankrijk. "Groot-Brittannië is de bakermat van de atletiek en heeft altijd topatleten", aldus Haan. "Duitsland is vooral op de technische onderdelen heel sterk. Op de EK indoor én outdoor pakte Polen in totaal de meeste medailles en ook Frankrijk heeft een sterke selectie."

Thijmen Kupers wint de 800 meter bij de FBK Games

De meeste kansen liggen voor Nederland op de loopnummers, aldus Haan. "De estafetteploegen, Thijmen Kupers op de 800 meter. Natuurlijk Martina op de 100 of 200 meter en Liemarvin Bonevacia op de 400 meter."

Haan: "Ook Lisanne de Witte (400 meter), Melissa Boekelman (kogelstoten) en Susan Krumins (3.000 meter) kunnen voor Nederland de punten verzamelen."

In Lille moet Oranje bij de beste negen landen eindigen om de Super League te blijven. Volgens Haan moet Nederland vooral Griekenland en Wit-Rusland achter zich zien te houden. "Het wordt lastig, maar het is zeker niet onmogelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl