De Belgische federaal procureur Van Leeuw
NOS Nieuws

Belgisch voorstel: verbied opzoeken van jihad-propaganda

Een topman van de Belgische justitie wil dat het bezoeken van terroristische sites strafbaar wordt. In de Belgische krant De Standaard noemt federaal procureur Van Leeuw het voorbeeld van een verdachte die een video van een onthoofding op zijn gsm heeft.

"Waarom heeft iemand zulke gruwelijke beelden opgeslagen? Of waarom zoekt een persoon een video op waarin wordt uitgelegd hoe je een bom maakt? Is daar een goede reden voor?"

Terreurbestrijding

Van Leeuw vreest niet dat een verbod botst met de vrijheid van meningsuiting. "Op het vlak van terreurbestrijding is er nog marge om de opsporingsmogelijkheden te versterken. Zonder de vrijheid van meningsuiting aan banden te leggen zou het mogelijk moeten zijn om bezit of minstens het bewust opzoeken van jihad-propaganda te verbieden, zeker als die bepaalde instructies bevat."

Volgens Van Leeuw zijn met een verbod op het raadplegen van jihadistische sites niet alle terreuraanslagen te voorkomen. "We moeten helaas aanvaarden dat we nooit alle risico's zullen beheersen. Vergelijk het met het verkeer: het is een illusie om te denken dat al onze inspanningen voor een veilig verkeer alle ongevallen uitsluiten."

De procureur doet zijn uitspraken na de mislukte aanslag in Brussel van afgelopen dinsdag. Een man uit Molenbeek probeerde toen een bom te laten ontploffen op het station Brussel Centraal. Dat mislukte en de dader werd doodgeschoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl