De voorpagina met alle namen
NOS Nieuws

Drankrijders met naam en toenaam op de voorpagina

Een 45-jarige man met ruim vier keer de toegestane alcohollimiet. Een 19-jarige met 905 microgram alcohol per liter adem, terwijl drank verboden is voor chauffeurs onder de 20. Een Nieuw-Zeelandse krant noemt hen met naam en toenaam in de strijd tegen drankrijders.

Huis-aan-huisblad Mountain Scene uit Queenstown noemt alle mensen die er dit jaar zijn veroordeeld voor rijden onder invloed op de voorpagina. Het zijn ongeveer honderd namen, met leeftijd en alcoholpromillage erbij.

"De stroom aan dronken automobilisten die we wekelijks in de rechtszaal zien maakt duidelijk dat de rechter niet genoeg afschrikt", redeneert hoofdredacteur David Williams in een hoofdartikel. "Dus hebben we een nieuwe maatregel bedacht: rij je onder invloed, dan komt je naam op de voorpagina. Het komt ook online, zodat toekomstige werkgevers je kunnen vinden."

'Afgrijselijke cijfers'

De krant neemt de maatregel omdat het aantal drankrijders in Queenstown toeneemt, terwijl er een dalende trend is in de rest van het land. In de afgelopen vijf jaar steeg het aantal in Queenstown van 169 naar 208, terwijl er elders een daling was van een derde.

"Dit zijn afgrijselijke cijfers", meent Williams. De aantallen zouden volgens hem ontnuchterend moeten werken. Hij is van plan de rest van het jaar door te gaan, zodat de boodschap goed doordringt tot het uitgaansleven in de stad.

De stad is een populaire toeristenbestemming en trekt jaarlijks twee miljoen bezoekers. Velen van hen zien Queenstown als een oord om te feesten. "De extreem hoge promillages laten zien dat sommigen totaal geen aandacht hebben voor de veiligheid van anderen", meent een politiewoordvoeder. Recentelijk werd een drankrijder nog veroordeeld tot een celstraf van ruim twee jaar omdat hij iemand onder invloed aanreed.

Als hierdoor ook maar één persoon niet stomdronken wordt, is dat het al waard.

David Williams (Mountain Scene)

In Nieuw-Zeeland wordt verschillend gereageerd. Sommigen steunen het initiatief van de krant, anderen vinden dat de krant niet voor eigen rechter moet spelen.

"Wat een nonsens", meent Williams, die erop wijst dat de namen al openbaar zijn. "Als hierdoor ook maar één persoon niet stomdronken wordt, is dat het al waard."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl