De straat bij het restaurant na de schietpartij in december vorig jaar
NOS NieuwsAangepast

Schutter die vermeend seksnetwerk Clinton wilde opdoeken de cel in

De man die eind vorig jaar het vuur opende in een pizzatent in de Amerikaanse hoofdstad Washington omdat hij geloofde dat een nepnieuwsbericht waar was, is veroordeeld tot vier jaar cel.

De 28-jarige schutter had gezegd dat hij naar pizzeria Comet Ping Pong in Washington was gereisd toen hij had gelezen dat presidentskandidaat Hillary Clinton een netwerk van minderjarige seksslaven runde vanuit het restaurant.

De complottheorie werd op internet gedoopt tot 'pizzagate' en het nepnieuws ging snel rond. De hoax kreeg veel aandacht in de presidentscampagne. Extreem-rechtse sites probeerden er Clinton mee in diskrediet te brengen; het restaurant werd meerdere keren bedreigd.

Redden

De schutter besloot dat hij de kinderen moest 'redden' en reisde zo'n 600 kilometer vanuit North Carolina naar Washington. Hij liep zwaarbewapend de volle pizzeria binnen, bedreigde een medewerker en schoot op een gesloten kastdeur. Niemand raakte gewond, maar volgens de rechter heeft hij veel psychische schade veroorzaakt.

De dader verklaarde na de schietpartij dat hij op zoek was naar tunnels onder het pand, waar het misbruik zou plaatsvinden. Begin deze maand bood hij in een handgeschreven brief zijn excuses aan. "Ik kwam naar Washington om mensen te helpen. Het was nooit mijn bedoeling om mensen bang te maken, maar nu besef ik hoe dwaas en roekeloos ik was."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl