NOS NieuwsAangepast

Jildou (18) spoort fout in haar examen op en slaagt toch

Vorige week woensdag kon niet de vlag worden uitgehangen bij de 18-jarige Jildou Felkers uit het Friese Stiens: zij kreeg namelijk te horen dat ze met 0,1 punt gezakt was voor haar middelbare school-diploma. Felkers vertrouwde het niet helemaal, besloot haar examen na te kijken en vond een fout antwoord dat goed bleek te zijn. En nu? Nu is ze alsnog geslaagd.

"Het is echt een gekke boel, ik word al de hele dag gebeld", vertelt Felkers aan de NOS.

Felkers had een 5,2 gehaald voor haar examen Maatschappijwetenschappen op het Comenius in Leeuwarden. Maar ze had een 5,3 nodig om te slagen voor haar havo-diploma.

Twee opties

De 18-jarige scholier had nog de mogelijkheid om een herexamen te maken, maar ze besloot om toch eens goed naar het antwoordformulier te kijken bij de bespreking van het examen. Een van de antwoorden die fout waren gerekend, bleek gewoon goed. "Twee examinatoren hadden eroverheen gelezen. Maar mijn lerares zei: juich nog maar niet te vroeg. Zij had dit ook nog nooit meegemaakt."

Haar school erkende de vergissing, maar het examen moest opnieuw worden nagekeken door de Onderwijsinspectie.

Dat duurde iets langer dan verwacht, dus besloot Felkers ook maar het herexamen te maken. "En moest ik het hele weekend leren." Een dag na het herexamen werd ze al gebeld: haar eerder gehaalde 5,2 werd een 5,3. Dus was ze alsnog geslaagd. De uitslagen van haar herexamen hoefde ze niet eens af te wachten. "Ik was heel opgelucht en heb het dinsdagavond meteen gevierd met vriendinnen", vertelt ze.

De school stuurde een bos bloemen als excuus. Volgend jaar begint Felkers aan de opleiding Verpleegkunde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl